Jürgen Conings internationaal geseind, nog veel vragen en onduidelijkheid

23 mei 2021
© Nicolas Maeterlinck (Belga)
De zoektocht naar de gewapende en voortvluchtige militair Jürgen Conings heeft nog steeds geen resultaat opgeleverd. De zoekactie in het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg is stopgezet en de man staat internationaal geseind. Of er andere concrete aanwijzingen zijn in het onderzoek, is niet bekend.

De zoektocht naar Jürgen Conings concentreerde zich de afgelopen dagen vooral in het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg, omdat zijn auto in de buurt werd gevonden. Verschillende keren werd een groot stuk van het terrein met honderden agenten en militairen doorzocht, zonder resultaat. Het onderzoek daar is nu stopgezet en het park is weer opengesteld voor fietsers en wandelaars.

Waar Conings zich momenteel bevindt, is niet duidelijk. De voortvluchtige militair staat intussen ook in het buitenland geseind, hij staat op de lijst van gezochte personen van de internationale politiedienst Interpol.

Vrijdag en zaterdag zijn in het hele land huiszoekingen uitgevoerd, in de omgeving van Conings, zegt het federaal parket. Meer details worden niet vrijgegeven. Volgens onze informatie hebben speurders onder meer het huis van Conings zelf doorzocht.

Of er andere concrete aanwijzingen zijn in het onderzoek, is niet bekend. De speurders zouden met alle pistes rekeningen houden. Is Conings ergens ondergedoken? Is hij van plan om toe te slaan? Krijgt hij hulp? Of is hij misschien niet meer in leven? Voorlopig zijn dat vragen waar nog geen duidelijkheid over bestaat.

De politie verspreidde eerder al een opsporingsbericht voor Jürgen Conings. Je kan dat hier nalezen. Wie tips heeft of denkt hem gezien te hebben kan bellen naar 0800 30 300.

Wat weten we al?

Jürgen Conings, een gedecoreerde militair met meerdere buitenlandse missies op zijn naam, vertrok maandagavond uit de kazerne met een heel arsenaal aan zware wapens en is sindsdien spoorloos. Sindsdien wordt een enorme klopjacht op hem gehouden, maar die levert voorlopig niks op.

Conings had meerdere afscheidsbrieven nagelaten waarin hij onder anderen de regering de virologen en het leger bedreigt. In een brief aan zijn vriendin richt hij zijn kritiek op politici en virologen. "Ik kan niet leven met de leugens van mensen die dan nog moeten beslissen hoe wij moeten leven", klinkt het. "Langzamerhand is alles op een plaats gevallen en ben ik begonnen met de voorbereidingen. (...) Het maakt mij niet uit of ik sterf of niet. Maar dan zal dat op mijn manier zijn, dan leef ik mijn laatste dagen hoe ik het wil."

De man staat als enige militair op de lijst van OCAD, het orgaan dat de terroristische dreiging in ons land analyseert. Hij wordt beschouwd als potentieel gevaarlijk. Vrijdag heeft het parket een onderzoeksrechter aangesteld voor "moordpoging en verboden wapenbezit in een terroristische context."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'