"Kaarten voor Club Brugge liggen nu nog beter dan voor de topper"

6 november 2017
"De algemene verwachting is dat Anderlecht pas echt zal gaan voetballen zoals Vanhaezebrouck dat graag wil na een intensieve winterstage" zegt Peter Vandenbempt in zijn voetbalanalyse in "De Ochtend". Als het er ooit van komt. "Want Anderlecht moet opletten dat het tegen die tijd niet te laat is."

Vanhaezebrouck heeft meeste recht van spreken

Hein Vanhaezebrouck en Ivan Leko hadden elk hun visie op de topper, die op 0-0 eindigde. Ze hadden in hun eigen logica allebei een beetje gelijk. Maar op basis van de langere periode overwicht na de rust, de kansen en het afgekeurde doelpunt heeft Vanhaezebrouck het meeste recht van spreken.

Leko heeft ook gelijk dat Club is komen voetballen als een leider: met initiatief, lef en de eerste kans. Maar over de hele wedstrijd was het verval na de rust te groot onder de druk van Anderlecht. Verliezen had op dat moment gekund voor Club.

Vanhaezebrouck heeft tegelijk moeten vaststellen dat zijn ploeg voor de rust heel stroef voetbalde: veel foute passes, misverstanden, weinig tempo in balcirculatie en behalve met Harbaoui geen doelgevaar. Het was een bescheiden topper, die Anderlecht op het einde liet liggen.

Kaarten voor Club liggen nu nog beter dan voor de topper

Als je toch iemand moet aanwijzen, zou ik zeggen dat Club het op het eerste gezicht toch het beste heeft gedaan. Het leverde een solide prestatie wat de organisatie betreft, in wat voor de club al vele jaren een moeilijke verplaatsing is.

Het heeft nog altijd 9 punten meer en de verplaatsing naar Anderlecht is al achter de rug. De kalendermaker heeft er voor gezorgd dat het over 5 weken al de terugmatch in Jan Breydel tegen Anderlecht is.

Daarvoor speelt Club drie van zijn vier wedstrijden thuis. Club kan met zijn sterke thuisreputatie nog een serieuze tussensprint plaatsen voor de winterstop. Wat mij betreft liggen de kaarten voor Club nog wat gunstiger dan voor de topper.

Daar staat tegenover dat het Anderlecht van Vanhaezebrouck nog volop in opbouw is. En daar komt de belasting van de Champions League bij. De coach wisselt nog vaak van systeem, iets wat hij in het verleden minder deed.

Er is weinig tijd om te trainen, zoals hij al heeft aangegeven, om zijn ideeën en zijn voetbal er in te slijpen. Er wordt moeilijk gewonnen, zelfs tegen Eupen. Toch moet Anderlecht, met nog vooral uitwedstrijden, zorgen dat de kloof niet groter is geworden na de terugmatch tegen Club half december.

De algemene verwachting is dat Anderlecht pas echt zal gaan voetballen zoals Vanhaezebrouck dat graag wil na een intensieve winterstage. Als het er ooit van komt. Anderlecht moet opletten dat het tegen die tijd niet te laat is.

Genk moet gewaarschuwd zijn na vorig seizoen

Genk lijkt ondanks zeges tegen Anderlecht en Club Brugge niet opnieuw gelanceerd. Zeker niet wat de resultaten betreft. Twee keer 0-0 tegen Kortrijk en Lokeren en ook niet het voetbal gebracht dat ze graag willen laten zien.

Genk voetbalt makkelijker tegen grote ploegen die ook voetballen en ruimte weggeven, zoals Anderlecht en Club, dan tegen een compact blok als dat van Lokeren. De balcirculatie was stroef, traag, de passing onzuiver.

Het spel van Genk mist ook diepgang, dat is een analyse die de vorige trainer (Peter Maes) al had gemaakt. Genk was veelal makkelijk te verdedigen. Net als in Kortrijk waren er wel mogelijkheden om te winnen. Maar voor een ploeg met zoveel offensieve weelde scoort Genk erg moeilijk. Aan de andere kant had Lokeren ook kunnen winnen.

Genk heeft in 7 van zijn 14 wedstrijden gelijkgespeeld. In een 3-puntensysteem zijn dat halve nederlagen. Daar schiet je weinig mee op. Genk heeft al twee keer de kans laten liggen om in de top zes te staan. Dat hebben we vorig seizoen na Nieuwjaar ook een paar keer moeten vaststellen. Dus ik zou zeggen: laat het een waarschuwing zijn.

Hou KVO toch maar in de gaten vanop afstand

KV Oostende heeft nu drie keer op rij gewonnen. Het is simpel. Marc Coucke is tussen de supporters gaan staan en voilà: 9 op 9 en 10 doelpunten gemaakt. Dat is zoveel als daarvoor. Het probleem is alleen dat de voorzitter daar nu niet meer weg durft tot de eerste nederlaag.

De realiteit is natuurlijk dat KVO nu voetbalt naar de kwaliteiten die er voor handen zijn. Daarvoor, die laatste plaats, dat was abnormaal. Alles viel toen ook net tegen. En nu valt het net mee. Naar het schijnt heeft trainer Custovic een systeem geïnstalleerd waarin een paar spelers beter tot hun recht komen. Capon ontbolstert plots als halve spits op de rechterkant, Lombaerts speelt centraal achterin op niveau.

Spelers die met een transfer bezig waren zoals Musona zijn er opnieuw met hun hoofd bij en halen hun niveau. Dat maakt dat Custovic zijn autoriteit kan laten gelden door bijvoorbeeld topschutter Gano al voor de tweede week op een rij uit de selectie te laten.

Ondertussen zit ook Berrier in de B-kern te mokken om een transfer te versieren. Dat zijn in principe toch sleutelspelers. Ik zou zeggen: het gaat de goede kant uit met KV Oostende en houd ze toch maar in de gaten vanop afstand.

Bron: Sporza.be

Lees ook: