Kabeljauw is maar flauw

28 april 2017
vis van hier
Als Vlamingen vis eten, is het kabeljauw. Maar steenbolk, wijting, schelvis, schar, rode poon,… m.n. onze ‘eigen vissen’, die lusten we niet. Onbegrijpelijk, vindt Stefan Van Sande van visbedrijf De Troyer, want ze hebben veel meer smaak, de prijzen liggen een stuk lager en het is duurzamer bovendien. We moeten dringend meer lokaal leren eten.

In de winkelrekken van de supermarkten vind je nauwelijks iets anders dan zalm of kabeljauw. Daar ergert visexpert Stefan Van Sande zich aan. Aankopers uit de detailhandel zouden meer vis-van-hier moeten aanbieden en promoten.

Een vlaswijting of schelvis heeft dezelfde structuur als kabeljauw, zegt Van Sande. Een gemiddelde consument zou het verschil niet merken, behalve misschien dat er veel meer smaak in zit. Want kabeljauw is eigenlijk vrij flauw. Zonder stevige kruiding of saus is er niet zo veel aan. 

Onze eigen vis ligt nauwelijks enkele uren na de op je bord

IJslanders gaan prat op hun ‘ecologische visvangst’. Dat klopt ook wel, zegt Van Sande. Maar eens gevangen moet de vis nog vervoerd worden. En dat gebeurt vaak per vliegtuig naar luchthavens als Luik. En dan moet die vanuit de luchthaven nog per vrachtwagen verder gedistribueerd worden. De keten van onze eigen vis is veel korter en dus duurzamer.