Kamer keurt gegarandeerde dienstverlening bij het spoor goed

17 november 2017
De gegarandeerde dienstverlening bij het spoor is afgelopen nacht in de plenaire Kamer goedgekeurd. Het wetsontwerp moet zorgen voor een minimumaanbond van treinen als het spoorpersoneel staakt. De meerderheid stemde voor. PS, SP.A, Ecolo-Groen en PVDA waren tegen, terwijl de rest van de oppositie zich onthield.

De minimale - of gegarandeerde - dienstverlening stond in het regeerakkoord, maar wordt al jaren naar voren geschoven om de gevolgen voor reizigers van stakingen bij de NMBS op te vangen. De directie van het spoorbedrijf en de vakbonden raakten het na maanden onderhandelen niet eens over de modaliteiten, waarop minister van Mobiliteit François Bellot (MR) uiteindelijk het heft in eigen handen nam. 

De vakbonden zijn fors gekant tegen het ontwerp. Ze zien er een regelrechte aanslag op het stakingsrecht in. De socialistische vakbond (ACOD Spoor) gaat onderzoeken of hij het besluit van de regering juridisch kan aanvechten. De juristen van de vakbond buigen zich nog over die kwestie.

8-4-1-principe

In zijn eerste voorontwerp gebruikte Bellot het 8-4-1-principe: de stakingsaanzegging moest ten laatste acht dagen op voorhand gebeuren en vier dagen voor de staking moest elk personeelslid aangeven of het aan de actie deelnam of niet. Wie dat niet doet, riskeert een sanctie. Bedoeling is dat de NMBS een dag voor de staking een alternatief vervoersplan kan bekendmaken aan de reizigers. Na kritiek van de Raad van State paste de minister zijn ontwerp aan.

Als de staking maar één dag duurt, moeten de werknemers nu ten laatste 72 uur op voorhand aangeven of ze mee staken. Als er meerdere dagen gestaakt wordt, geldt dat ook, maar de werknemers zijn dan niet verplicht zich daar de hele stakingsperiode aan te houden. Wie eerst beslist had niet te staken, maar dit vanaf een bepaalde dag wel wil doen, moet dat 72 uur op voorhand aangeven. Wie het werk tijdens de staking weer wil hervatten, krijgt 48 uur de tijd om dat aan de directie mee te delen.

Meer op vrtnws.be