Kamerleden moeten in herfstvakantie stemmen over begroting

25 oktober 2019
BELGA
In het parlement hebben de linkse partijen gisteren opvallend samen met Vlaams Belang de stemming over de begroting van november en december uitgesteld. De PVDA had namelijk voorgesteld om extra geld te voorzien voor aanwervingen van verplegend personeel. Daardoor moeten de parlementsleden in de herfstvakantie terugkomen, om over de volledige begroting van november en december te stemmen.

Nu de federale regering in lopende zaken is, moet er elke twee of drie maanden worden gestemd over een tijdelijke begroting, de zogenoemde "voorlopige twaalfden". Dat betekent dat er elke maand niet meer mag worden uitgegeven dan een twaalfde van de begroting van vorig jaar.

Gisteren diende de uiterst linkse Partij van de Arbeid een amendement in vooraleer er over de begroting kon worden gestemd. Daarin vroegen ze de komende twee maanden 67 miljoen euro extra te voorzien voor aanwervingen van verplegend personeel.

Omdat het amendement werd goedgekeurd, opvallend met steun van de uiterst rechtse partij Vlaams Belang, kon er niet meer over de volledige begroting van november en december worden gestemd. Die stemming is uitgesteld naar volgende week donderdag, waardoor de herfstvakantie van de parlementsleden in het water valt.

"Men heeft vijf werkdagen nodig voor een tweede lezing van de begroting, die gewijzigd werd door ons amendement", legt PVDA-voorzitter Peter Mertens uit in "De ochtend". "De zorgsector vraagt meer personeel. Daarom hebben wij gevraagd om een noodfonds op te richten."

"Links doorbreekt cordon"

Van de andere partijen komt er veel kritiek op de zogenoemde "wisselmeerderheid" die is gevormd door de linkse partijen en Vlaams Belang. N-VA-fractieleider Peter De Roover tweette zelfs dat de linkerzijde geen "sociaal-economisch cordon" hanteert. Het cordon (sanitaire) is de afspraak tussen verschillende partijen dat er niet met Vlaams Belang wordt bestuurd.

"Als Vlaams Belang zich onthouden had, was het trouwens ook nog goedgekeurd", verdedigt Mertens zich. Dat klopt, maar als Vlaams Belang had tegengestemd, dan was er echter geen meerderheid geweest voor het amendement.

Anderen maken zich dan weer zorgen over de stemming volgende week. Als die er niet doorkomt, kan dat de lonen van overheidspersoneel in gevaar brengen. "Ik verwacht dat de voorlopige begroting volgende week donderdag wordt goedgekeurd", zegt Mertens, al zullen andere partijen mogelijk het extra geld voor de zorg nog proberen aanpassen, geeft hij toe.

Gat

Dat is niet vreemd, als je weet dat de federale begroting zwaar ontspoort (2,3 procent van het bbp, omgerekend 11 miljard in 2020). Volgens De Roover (N-VA) ontbreekt "de moed om voorstellen in te dienen om middelen" vrij te maken. "Het gaat echt om een sector in nood. Het gaat hier om 67 miljoen euro op een voorlopige begroting van 16 miljard. Men moet daar niet te paniekerig over doen", aldus Mertens (PVDA).

Luister naar Peter Mertens, Kamerlid van PVDA:

Luister naar een reactie van Peter De Roover, voorzitter NV-A Kamerfractie:

Luister naar een reactie van Servais Verherstraeten, fractieleider van CD&V:

Luister naar een reactie Tom Van Grieken, Vlaams Belang-voorzitter:

Bron: vrtnws.be