Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Kan artificiële intelligentie kanker opsporen?

di 20 apr. - 2:53

Hoe gaat AI onze wereld beter maken? Het is één van de topics die behandeld worden op het Leuvense and&-festival. Een van de sprekers daar is Bart De Moor, professor dynamische systemen, signaalverwerking en gegevensanalyse aan de KULeuven. Hij is gespecialiseerd in het ontwerpen van AI-platformen die de diagnoses van kankerspecialisten ondersteunen. Hij legt uit hoe AI kan helpen bij het stellen van een diagnose en de behandeling van kanker en andere ziektes.
wetenschap

Bart De Moor: "Alles begint bij data. Sinds enkele decennia worden we overstelpt door een tsnumi aan data. Overal kunnen we dingen meten en observeren, overal hebben we sensoren. En in de geneeskunde is dat niet anders. We beschikken al lange tijd over beelden van allerlei types van scanners, klinische gegevens uit laboratoria zoals bloedtesten, en, heel belangrijk, er is de opkomst van de genetica . Tot op het allerkleinste niveau, zeg maar het DNA-niveau, kunnen we dingen meten. We kunnen bijvoorbeeld nagaan waarom er in het DNA van een tumor bepaalde veranderingen aanwezig zijn."

"Per patiënt zijn al die data dus ter beschikking, wat artsen enorme mogelijkheden biedt om een diagnose te stellen of een aangepaste behandeling te kiezen. Maar een arts is op zijn eentje niet in staat om al die terabytes aan gegevens te kunnen verwerken of om om daar zelf een systematiek in aan te brengen. De AI-systemen die wij ontwikkelen kunnen dat wel."

Hoe betrouwbaar is de diagnose door zo'n AI-programma?

"We spreken hier bewust over beslissingsondersteunende systemen, de uiteindelijke medische verantwoordelijkheid ligt altijd bij de arts. Daarom heb ik het ook liever over augmented intelligence dan over artifcial intelligence. Onder invloed van science fiction denken mensen bij artificial intelligence nog te vaak aan systemen die autonoom beslissen over leven en dood. En dat horrorscenario willen we absoluut uit de geesten van de mensen bannen. Augmented intelligence is nog om een andere reden een geschiktere term: het vermeerdert de intelligentie van de arts, het komt bovenop de waarnemingen die je met de klassieke zintuigen  kan doen."

Wat zijn de toekomstdromen voor de toepasssing van augmented reality in de gezondheidszorg?

Bart De Moor gebruikt hier graag het beeld van 'de zeven p's'

De eerste 4 p’s verwijzen naar de toekomsttrends in de geneeskunde.

Personalised; we houden rekening met uw persoonlijk genetisch profiel, op basis daarvan zullen diagnose en behandeling bepaald worden
Preventie: wearables die de arts helpen om in te schatten hoe gezond u leeft
Predictief: als u een ziekte hebt kunnen we voorspellen wat uw levenskwaliteit zal zijn
Participatief: patienten worden hoe langer hoe mondiger en zijn steeds beter geïnformeerd (Dr Google)

De andere  3 p’s zijn de doelgroepen:
De patiënten
De professionals: de dokters en de zogverleners
De policy makers: ook de overheid (het Riziv, de ziekenfondsen) beschikt over gigantisch veel medische gegevens 

"Op basis van die data en de verwerking daarvan door AI kunnen grote stappen vooruit gezet worden,  zeker in combinatie met nieuwe behandelingsmethoden zoals de CRISPR-Cas-techniek, een soort 'genetische schaar' waarmee je rechtstreeks kan ingrijpen in het DNA, door slechte stukjes DNA weg te knippen en te vervangen door goede." 

Meer info op de website van het and&-festival.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet