Kan burgemeester Lippens mensen beletten om naar Knokke-Heist te komen? "Strikt juridisch kan dat"

29 juni 2020
© Kurt Desplenter (Belga)
"Er zit te veel volk op de treinen en mensen dragen geen mondmasker. Zo exporteert de NMBS COVID-19 naar de kust" gaf burgemeester Leopold Lippens van Knokke-Heist aan. De kustgemeente dreigt de NMBS in gebreke te stellen. Strikt juridisch kan een burgemeester mensen van zijn grondgebied weren, reageert gouverneur Carl Decaluwé in 'De Wereld Vandaag'. Maar hij hoopt dat het zover niet moet komen, en wil vooral sensibiliseren rond de drukte.

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist vindt dat de NMBS te veel treuzelt met het COVID-19-protocol. De spoorwegen zouden niet voorzien in extra beveiliging, in het afdwingen van de coronamaatregelen, noch in een verminderd aanbod of een aangepaste tarifering. "Ze moeten zich houden aan de wetgeving", zegt burgemeester Lippens. "De rest interesseert me niet." En dat moet voor hem heel snel duidelijk worden. Zoniet dreigt Knokke met een in gebreke stelling "voor export van COVID-19 naar de kust."

Volgens gouverneur Carl Decaluwé van West-Vlaanderen is het belangrijk dat de kust op een veilige manier dagjesmensen kan ontvangen en is daar constructieve samenwerking voor aan de gang: "De NMBS zal bijvoorbeeld op zijn website een link maken naar de drukte-barometer van Westtoer. Dan kunnen mensen zelf zien hoe druk het is aan de kust, en zo kunnen we de boodschap geven: stap niet op de trein, of stap over naar een andere kustgemeente" zegt hij in 'De Wereld Vandaag'.

Ook Decaluwé is beducht voor té volle treinen naar de kust en té veel drukte: "Het is niet de bedoeling om propvolle treinen richting kust te sturen. En misschien moeten er wel enkele van die extra treinen afgeschaft worden. Daar moet snel duidelijkheid over komen."

Kan een burgemeester als Lippens mensen beletten om deze zomer naar Knokke-Heist te komen? Dat kan, geeft De Caluwé aan: "Het is heel drastisch, maar strikt juridisch kan een burgemeester dat. Je kan natuurlijk geen trein tegenhouden, maar hij kan wel verbieden dat er mensen op zijn grondgebied komen."

Al hoopt Decaluwé natuurlijk dat het zover niet moet komen. Hij wil vooral sensibiliseren rond de drukte.

Beluister het gesprek met Carl Decaluwé in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: