Kan de maan niet tegen de aarde?

7 september 2015

'Naar verluidt liggen alle stukken maan (382 kg in totaal) in de kluizen van de NASA of in musea van bevriende natie.' schreven we een flinke tijd geleden.

Dat van die 382 kg lijkt niet meer te kloppen. Het geval wil dat onderzoek op monsters uit verschillende laboratoria aangetoond heeft dat die maanstenen in omvang meer dan gehalveerd zijn.

'Het lijkt erop dat het 4.5 miljard jaar oude maanpuin langzaam vergaat tot stof' zegt onderzoekster Bonnie Cooper van de universiteit van Hanyang (Zuid-Korea).

De maanbodemmonsters die tijdens de Apollo-expedities verzameld werden, zijn kennelijk bezoedeld door hun verblijf op aarde. Daardoor zouden ze ook niet meer representatief zijn voor het maanoppervlak. En dus niet meer bruikbaar voor wetenschappelijk onderzoek. De onderzoekers stellen nu voor om toekomstige stalen op te slaan aan de buitenrand van het ISS, of op de maan zelf.

Zou de maansteen die Richard Nixon destijds aan Koning Boudewijn cadeau gaf (plaatje) - u kan die bekijken in het Museum voor Natuurwetenschappen - ook gekrompen zijn?