Kan een genie met de naam Amadé door het leven?

24 oktober 2015
Wolfang Amadeus Mozart is gestorven in 1791. Snel daarna werd hij een mythe. Zo gaat dat met wie bewonderd wordt, en op den duur is het moeilijk waarheid van verzinsel te onderscheiden.

Het begint al met zijn naam. Hoe heette Mozart? Wolfgang Amadeus zegt u? Dat zou hijzelf nooit hebben geantwoord. Amadeus heette Amadé. Maar geef toe, dat klinkt nogal gewoontjes voor iemand met bovenmenselijke kwaliteiten. Achteraf heeft men er Amadeus van gemaakt. Een Latijnse naam die beter past bij genialiteit.

Want Mozart was een muzikaal genie, dat staat buiten kijf. En een genie moet uitzonderlijk zijn op alle vlakken. Kijk, dan begint de mythologisering. Het is moeilijk te aanvaarden dat Mozart, dat genie, gewoon is gestorven in zijn bed na een banale ziekte. Zou het niet spannender zijn mocht hij vermoord zijn? Door een jaloerse collega of zo? Sinds dat cowboyverhaal werd verfilmd, kent iedereen de naam van de schurk: Salieri.

Nu we toch bezig zijn: die Toverfluit van hem, die opera waarin al die vrijmetselarijsymbolen verborgen zouden zitten, wat daarvan te denken? Zou Mozart misschien gedroomd hebben van een eigen vrijmetselaarsloge? Was hij een alchemist? Een rozenkruiser? Een theosoof of een kabbalist? Of al die dingen tegelijkertijd?

Er zijn bibliotheken volgeschreven met veronderstellingen van die soort. Gevaarlijke boeken voor wie de echte Mozart wil kennen. Aan die Mozartbibliotheek heeft Yves Knockaert een boek toegevoegd dat wil afrekenen met de mythe. Het heet Wolfgang Amadé, en zoekt de waarheid over Mozart zoals die naar voor komt uit zijn eigen brieven.


Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...

Radio 1 Select