Kan een nachtburgemeester voorkomen dat het nachtleven uitdooft?

6 april 2019
De Kompass Club is opnieuw geopend in Gent na drugsincidenten. Recent zijn ook de Club Vaag en de Roxy in Antwerpen tijdelijk gesloten na overlast. Kan een nachtburgemeester voorkomen dat het nachtleven uitdooft? In Breda bestaat die functie al. "Ik breng positiviteit over het nachtleven", zegt hij in De Wereld Vandaag.

De Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) had de Kompass Club in zijn stad enkele weken laten sluiten na verschillende druggerelateerde incidenten. De Raad van State gaf de burgemeester ongelijk, waardoor er vanaf vanavond weer gefeest wordt in de club in de Arteveldestad.

Ook in Antwerpen ligt het nachtleven onder vuur. Club Vaag en de Roxy zijn door de stad tijdelijk gesloten, omdat er een probleem was met hun vergunning. De nachtclubs veroorzaken teveel overlast in de buurt. CD&V pleit er daarom nu voor een nachtburgemeester, een persoon die bemiddelt tussen de stad, de clubs en de buurt.

Je moet het op de goede manier en in de juiste sfeer aanpakken

In Breda, net over de grens met Nederland, hebben ze al zo'n nachtburgemeester. Hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? "Ik breng positiviteit rondom het nachtleven", zegt Ralph Behouden, de nachtburgemeester van Breda in De Wereld Vandaag. "Je moet het op de goede manier en in de juiste sfeer aanpakken."

Inzetten op sfeerbeheerders

In Breda werken ze daarvoor met sfeerbeheerders die je bij ons ook wel op festivals en grote evenementen ziet. "Die staan tussen de portiers en de politie", legt Behouden uit. "Ze staan dicht bij de mensen op straat. Als ze veel lawaai maken, worden ze aangesproken. Als ze nu stiller zijn, kunnen we volgende week opnieuw feesten. De politie houdt zich meer op de achtergrond."\

Mensen werken hard en willen ook hard ontspannen

Behouden benadrukt het belang van de dialoog. "Je moet met elkaar in gesprek, anders loop je het risico dat de clubs verdwijnen", zegt hij. "En dan valt een stukje subcultuur weg. Mensen werken hard en willen ook hard ontspannen. Dialoog is het allerbelangrijkste om dat te behouden."

Bron: VRT NWS & De Wereld Vandaag

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook: