Kan gepest worden je sterker maken?

14 december 2015
Soldaten moeten maar tegen een stootje kunnen, daar worden ze hard van. Dat was wat de rechter oordeelde toen hij drie officieren in opleiding vrijsprak van pestgedrag ten opzichte van een medestudent. Maar is dat wel zo? Kan pesten een soort sterkte in je naar boven brengen?

Pestdeskundige Gie Deboutte heeft het moeilijk met de uitspraak van de rechter. "We proberen pestgedrag steeds minder een plaats te geven in de maatschappij, en dan hoor je dat er een plaats is waar dat wél moet kunnen". Want het maakt je zogezegd 'harder'. Niet waar, zegt Deboutte. Je bouwt dezelfde sterktes op in een veilige, geruststellende omgeving.

Dat betekent niet dat er geen voorbeelden zijn van mensen die ondanks pestgedrag toch veel bereiken. Neem nu Bent Van Looy. Hij werd vroeger erg gepest, maar heeft er zijn sterkte van gemaakt. "Ik ga niet betwisten dat je er veerkracht uit haalt, maar het mag geen reden worden om pestgedrag te minimaliseren. We mogen niet vergeten dat niet iedereen er bovenop komt.", zegt Deboutte.

Van Looy gaf in 'Alleen Elvis blijft bestaan' ook toe dat hij dat pestgedrag lang met zich heeft meegedragen, en heeft proberen te compenseren. En dat is net wat Deboutte bedoelt: dat pesten blijft beslag op je leggen, en je ontwikkeling wordt erdoor getekend.

Mensen moeten niet door een bad van miserie om daar nadien harder uit te komen.

 

Want pesten tast je menselijkheid aan, het vertrouwen in jezelf en het vertrouwen in anderen. Velen bereiken iets ondanks het pesten, en niet dankzij het pesten. Of toch: zo heeft er een groep mensen, allemaal slachtoffer van pestgedrag op één of andere manier, op eigen intiatief een film gemaakt: 'Alleen'. Over pesten. Deboutte was overweldigd door de enorme energie van die mensen. "Zij bleven niet bij de pakken neerzitten, prachtig is dat."

 

Bekijk hier de openhartige getuigenis van Bent Van Looy: