"Kan iemand me uitleggen hoe al dat gesjoemel werkt?"

16 november 2018
Als sportverslaggever heeft Christophe Vandegoor wel al wat gesjoemel voorbij zien komen. En dat is dan alleen in het wielrennen. Want deze ochtend raakte bekend hoe vijf bedrijven Infrabel pluimden. Leg dat maar eens aan je 12-jarige zoon.

Goedemiddag,

Flikken en geflikt worden. Het zijn termen waarmee een sportverslaggever nogal eens wordt geconfronteerd. In het wielrennen weten we daar alles over. Enfin, dat is vaak net het verwijt : dat we alles weten maar er niets mee doen en het lekker verborgen houden. Mijn bovenbeste collega Eddy Demarez bijvoorbeeld, een man met vrij goede humor, is daar een echte crack in. Bij iedere dopingzaak in de koers roept-ie luid, ‘de wielermannen vallen weer uit de lucht zeker.’

Nu het voetbalschandaal toch vrij grote proporties aanneemt horen we Eddy iets minder vaak. Ach, we mogen elkaar al eens plagen, maar list en bedrog zijn van alle tijden en van alle domeinen. Zijn en zullen blijven. Helaas. Vanochtend, bij het horen van het radionieuws, gingen mijn oren toch tuiten. Vijf bedrijven hadden Infrabel, het spoor zeg maar, geflikt. Onder één hoedje gespeeld om de prijs voor het bouwen van tractiestations, kunstmatig op te drijven. De geschatte geleden schade: vier à zes miljoen euro. Met dank ook aan enkele loslippige werknemers van Infrabel die op voorhand teveel info zouden hebben doorgespeeld.

Ik ken weinig van machtsverhoudingen op hoge niveau’s of hoe topeconomie in de hoge regionen eraan toegaat, noem me op dat vlak dus naïef, maar hoe gaat dat dan? Stel, de vijf bedrijfsleiders in kwestie heten Jos, Marcel, Frans, Yvo en Jaak. Jos neemt het initiatief en belt naar Marcel. Dan zijn er nog 3 die moeten gecontacteerd moeten worden. Houdt dat dan geen risico in? Wat als Jaak ‘nen brave’ is en niet durft mee te doen achter te schermen en dat initiatief gaat melden bij de Mededingingscommissie? Dan zijn Jos, Marcel, Frans en Yvo er gloeiend bij. Gaan ze dan naar een B&B in Poupehan om dat te bedisselen? Is dat in een chique restaurant? Alleen met z’n vijven of ook nog medewerkers erbij? Wordt zoiets onderling op geheim papier gezet of niet? Want wie kan je vertrouwen en wie niet? Iedereen werkt in dezelfde sector en komt elkaar ongetwijfeld nog eens tegen. Payback time, zal niet alleen in de sport bestaan vermoed ik. Nogmaals, noem me gerust naïef, I have no clue.

Onlangs vroeg mijn zoon in de auto, ‘papa, wat zou er gebeuren wanneer iedereen in de wereld evenveel zou verdienen?’ Daar had ik even niet van terug en zei dat er in het verleden nog mensen zijn geweest die zich die vraag hebben gesteld, maar dat dat systeem niet zo goed lukt. Misschien moet ik Jos, Marcel, Frans, Yvo en Jaak thuis eens uitnodigen om dat uit te leggen aan een kind van

Radio 1 Select