Kan Ierland zijn noodlening heronderhandelen ?

7 maart 2011

Na de volle 5 (vijf!) dagen onderhandelen een volwaardige coalitieregering op poten zetten, het is niet iedereen gegeven. Het weze de Ieren gegund, want herinner u hoe Ierland - en niet België - vorig jaar getroffen werd door de monetaire dominotheorie. België kon nog bogen op een relatief gezonde budgettaire situatie, maar de Ierse banken kwamen volop in het vizier van de financiële speculanten.

Dat Ierland geen 'gezonde economische fundamenten' heeft, moge blijken uit volgende data: eind 2007 had 1 op 6 arbeiders geen baan, telde het begrotingstekort 32 procent van het BBP, bedroeg de staatsschuld bijna 100 procent van het BBP en waren er miljarden euro's nodig où de banken te redden.

Premier Brian Cowen probeerde het doemscenario zo lang mogelijk uit te stellen, maar op 15 december 2010 was de geest uit de fles: het Ierse parlement stemde in met noodkrediet van de EU en het IMF. Het werd Cowen niet in dank afgenomen, ook niet binnen zijn eigen partij trouwens, nieuwe verkiezingen was de enige optie.

Die werden dus vorige week (26 februari 2011) gehouden. Fianna Faíl van Brian Cowen verloor zwaar, en het belangrijkste element in het coalitieakkoord van winnaars Fine Gael en Labour is de heronderhandeling van de noodlening.

Dat ziet de Europese commissie dan weer niet zitten, want afspraak is afspraak. Het zou trouwens mogendheden als Portugal en Griekenland - die ook ook een noodkrediet moeten afbetalen - op ideeën kunnen brengen. Niet dat we de vergelijking willen maken met de de herstelbetalingsmodaliteiten van het Verdrag van Versailles, maar zou de EU niet beter af zijn zonder die wurgkredieten?

Lees en beluister ook


Radio 1 Select