"Kan ik alsjeblieft de voicemail van mijn overleden vader toegestuurd krijgen?"

3 december 2018
Veel mensen zijn gehecht aan opnames van de stem van hun dierbaren. Dat merken ze bijna dagelijks bij Proximus. Ze krijgen vaak de vraag om de voicemail van overleden familieleden en vrienden beschikbaar te maken.

"Kan ik alsjeblieft de voicemail van mijn overleden vader toegestuurd krijgen?" Het is een vraag die Proximus vaak krijgt. Het bedrijf geeft al 10 jaar een bijzondere service aan zijn abonnees. De nazaten van een overleden klant kunnen zijn of haar welkomstbericht op zijn of haar voicemail laten opsturen. Het bericht wordt bewaard op de voicemailserver van Proximus en kan er makkelijk worden afgehaald, zegt woordvoerder Fabrice Gansbeke in 'De Wereld van Sofie'. Van schending van de privacy is geen enkele sprake want het bericht is voor iedereen hoorbaar.

De service kende rond 2010 zijn hoogdagen met jaarlijks gemiddeld 260 aanvragen per jaar, zo'n 5 aanvragen per week. Nadien daalde het aantal aanvragen door de opkomst van de smartphone. Mensen konden meer filmpjes en audio van hun dierbaren zelf opnemen en zo werd het voicemailbericht minder belangrijk. 

Proximus blijft toch verder de service aanbieden. De aanvraag kan alleen door directe familieleden en kan via de klantendienst. Ze is gratis maar moet gebeuren vóór het contract van de overledene wordt afgesloten.

Lees ook: