Kan je aan niks denken?

9 juni 2017
Hummmmm

Wij denken van niet, maar Steven Laureys kent iemand die denkt van wel. 

Steven Laureys is neuroloog. Een wereldautoriteit, verbonden aan de Universiteit van Luik. Zopas nog bekroond met de Francqui-prijs, dat is, zeg maar, de nationale Nobelprijs.

Dr. Laureys is gespecialiseerd in communiceren met comapatiënten. Dat kan blijkbaar. Dat is hij ons jaren geleden al eens komen uitleggen. Maar nu heeft hij dus iemand gevonden die beweert dat hij niet kan denken. Of liever, dat hij kan niet denken. Een boedhistische monnik namelijk, tijdens het mediteren.

Steven wilde wel eens weten of dat ook echt zo is. Dus heeft hij de mediterende boedhist aan een hele hoop machines gehangen. Je bent wetenschapper of je bent het niet. Handig ook zo’n kaal hoofd, kan je lekker makkelijk elektroden op plakken.

En nu wil u natuurlijk weten wat het resultaat was. Wij ook. Dus zit hij zaterdag aan onze keukentafel. De dokter, niet de monnik. Een half uur stilte op de radio is misschien wel rustgevend, maar wij worden daar zot van. Steven Laureys daarentegen, mag van ons een paar dagen komen vertellen.