Kan je binnenkort ook (officieel) vier "echte" ouders hebben?

7 december 2016
U heeft waarschijnlijk twee ouders, of twee ouders gehad. Maar dat is niet bij iedereen zo. In Nederland kan je binnenkort misschien vier ouders hebben. Lieven Vandenhaute sprak er over met notaris Hélène Faasen.

Even verduidelijken: het gaat in Nederland niet over ouders die scheiden en een nieuwe partner nemen, want daar zijn al heel wat officiële regelingen voor. Het gaat over vier mensen, die er voor kiezen één kind op te voeden. Meeroudergezinnen zijn de facto al een feit. Voor een kind is het nu eenmaal zo dat ze soms vier mensen als hun echte ouders aanzien. En voor dat kind is dat helemaal geen probleem:

"Voor een kind kan het wel pijnlijk worden, wanneer het later bijvoorbeeld voor de ouders wil zorgen, maar erg moeilijk contactpersoon kan worden omdat ze niet officieel erkend zijn."

De buitenwereld zegt tegen het kind: wij nemen maar twee ouders serieus 

Volgens Faasen heeft een kind geen loyauteitsconflict, want het heeft altijd vier ouders gehad: "Kinderen houden gewoon van hun ouders en vragen zich niet af wie nu hun juridische ouder is."

In de praktijk gaat het meestal over holebi-gezinnen, die met hun vieren beslissen om een kind op de wereld te zetten. Maar ook bij hetero-gezinnen komt het voor: "Het zijn allemaal intentionele gezinnen: ze kiezen expliciet voor het kind."