Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

Kan je communiceren met slapende mensen?

di 23 feb. - 6:54

Kan je praten met mensen die slapen? Steven Laureys, neuroloog aan de Universiteit van Luik, legt uit hoe het komt dat mensen in hun slaap toch bij bewustzijn kunnen zijn.
Foto: Kinga Cichewicz (Unsplash)

Onderzoekers in verschillende landen hebben 36 mensen in een lucide droom gebracht en onderzocht of zij konden communiceren met de buitenwereld.

“Een lucide droom is een droom tijdens je remslaap of paradoxale slaap”, legt Steven Laureys uit in 'Nieuwe Feiten'. “Bij een lucide droom ben je je bewust dat je aan het dromen bent en kan je je acties binnen je droom sturen.”

“De paradoxale slaap wordt zo genoemd omdat je brein paradoxaal genoeg heel actief is tijdens deze fase van je slaap. Je kan dan ook heel surrealistische, intense dromen ervaren. Deze fase wordt ook wel de remslaap genoemd.” Het letterwoord rem staat voor rapid eye movement, snelle oogbewegingen.

“Er zijn verschillende stadia in je slaap. Eerst kom je in een lichte slaap, daarna in een diepe slaap en dan in een remslaap. Tijdens een nacht slapen ga je vier of vijf keer door die verschillende fases. Vooral ’s ochtends zitten mensen vaker in een remslaap en is er dus meer kans dat ze gaan dromen.”

Heel wat mensen zijn zich tijdens het slapen soms bewust dat ze aan het dromen zijn.

“Je kan dat zelfs trainen. Ik heb het zelf ook al meegemaakt, net na de geboorte van mijn oudste dochter. Als je vaak wakker wordt, vergroot dat de kans op lucide dromen.”

“Het is een fantastische ervaring", zegt Laureys. "Ik ben dan ook heel blij dat slaaponderzoekers nu eindelijk wat meer aandacht hebben voor onze dromen.”

Oogbewegingen

“De onderzoekers hebben mensen getraind om lucide dromen te hebben. In die droomslaap doe je de meest ongelooflijke dingen, maar je spieren bewegen niet. Dat is omdat in de hersenstam een soort schakelaartje zit dat maakt dat je bewegingen in je droom niet echt uitvoert. Het enige dat wel beweegt zijn je ogen. Die kan je dan gebruiken om met de buitenwereld te communiceren."

“De onderzoekers hebben codes afgesproken met de dromers. Door bijvoorbeeld twee keer naar links en twee keer naar rechts te kijken, kan de slaper aangeven dat hij in een lucide droom zit.”

“De onderzoekers kunnen dan vragen stellen waarop de slaper via kleine oogbewegingen antwoord kan geven. Zo vroegen ze bijvoorbeeld hoeveel zes min vier was. De dromers konden dan antwoorden door twee oogbewegingen te maken.” Je bent dus aan het slapen, maar toch ben je bij bewustzijn."

“Zes keer op tien lukte het niet om met de slapers te communiceren. Er moet dus nog heel wat onderzoek gebeuren. Maar we zien in elk geval meer en meer slaaplabo’s die dromen willen bestuderen.”

Er is dus nog werk aan de winkel, maar het onderzoek opent wel fantastische perspectieven, besluit Laureys.

Beluister het gesprek met neuroloog Steven Laureys via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet