Kan je de Rechtvaardige Rechters vaneykiseren?

24 juni 2017
Geweldig werkwoord is dat: ‘vaneyckiseren’. Daarmee bedoelen we zorgen dat het er helemaal uitziet alsof de gebroeders Van Eyck het zelf geschilderd hebben.

We hebben het over de kopie van de Rechtvaardige Rechters die sinds 1941 deel uitmaakt van het Lam Gods, nadat het origineel in 1934 werd gestolen. 

Dat vervangpaneel getuigt van groot vakmanschap - geen kwaad woord over het werk van Jef Van der Veken – maar een echte Van Eyck is het toch niet. Het genie van die twee broers is niet te evenaren. Hoewel.

Zou het kunnen? Zou je die kopie kunnen perfectioneren? Helemaal vaneyckiseren?

Dat kan. Maar daar heb je niet alleen kunstschilders voor nodig, ook en vooral wiskundigen. Met rare algoritmes en zo. Die worden nu al gebruikt om bijvoorbeeld een echt van een valse Van Gogh te onderscheiden.

Professor Ann Dooms van de VUB wil ons zaterdag graag komen uitleggen hoe dat precies werkt en wat ze met het Lam Gods niet gaan doen.

Niet. Dat staat er inderdaad. Want het kan wel, maar het gaat niet gebeuren. Het geld is op. En zo zijn er nog een hele hoop geweldige dingen die je met wiskunde zou kunnen doen, maar waar geen geld meer voor is.

Die lijst is behoorlijk indrukwekkend, of liever: deprimerend. In zoverre dat wij durven wedden dat als de professor zaterdag klaar is met voorbeelden geven van toegepaste wiskunde waar we naar kunnen fluiten, luisteraars spontaan op straat zullen komen om plantjes te verkopen voor ‘Kom Op Voor Wiskunde’.