Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Kan je het coronavirus krijgen via een scheet? (en andere bijzondere corona-vragen)

di 21 apr. - 0:51

Zijn rokers gevaarlijker om corona te verspreiden omdat ze nadrukkelijker uitademen? En kan je het coronavirus krijgen via een scheet? Het zijn maar enkele van de vele bijzondere vragen die aan bod kwamen in ‘Nieuwe Feiten’. Ze werden deskundig beantwoord (en soms ook weerlegd) door dokter Marleen Finoulst.
scheet

In de lijstjes met meest gestelde vragen over het coronavirus ontbrak er nog een die niemand eerder durfde stellen. In de Australische podcast ‘Coronacast’ kwam ie uiteindelijk toch aan bod: kan corona ook doorgegeven worden via de lucht die je lichaam via de achterkant verlaat? Dr. Norman Swan reageerde daar alvast met een kwinkslag. Hij raadde aan om voorzichtig te zijn, en geen winden te laten vlakbij andere mensen. “ I think what we should do in terms of social distancing and being safe, the policy should be that you don’t fart close to other people and don’t fart with your bottom bare.”

‘Nieuwe Feiten’ legde deze en enkele andere bijzondere vragen voor aan Marleen Finoulst, arts en coördinator van de website gezondheidenwetenschap.be.

Kan je het coronavirus krijgen via een scheet?

“Geen scheten laten vind ik overdreven “ reageert Finoulst. “Want we ademen ook uit. En er kunnen niet meer coronavirussen aanwezig zijn in winden dan in de uitgeademde lucht. En we gaan mensen ook niet vragen om niet meer uit te ademen.’

Uiteraard kan er coronavirus in je scheten zitten, omdat het ook in onze stoelgang en darmen zit, zegt Finoulst. Maar we dragen ook allemaal nog beschermingslaagjes: een broek, rok en ondergoed.  Of een “kontmasker”, om het met de woorden van Lieven Vandenhaute te zeggen. 

“We moeten ook niet te veel panikeren, met de afstandsregels zijn we voldoende beschermd”

Zijn mannen kwetsbaarder voor het coronavirus omdat ze teelballen hebben?

In The New York Post stond vandaag dat mannen kwetsbaarder zijn voor het coronavirus omdat ze teelballen hebben. Dat zou blijken uit onderzoek.

Mannen hebben evenveel kans om besmet te worden als vrouwen, reageert Finoulst. “Maar we weten al langer dat ze meer risico lopen op een ernstig verloop van COVID-19.” Er zijn verschillende denkpistes hierover: bijvoorbeeld dat mannen meer roken, al klopt dat zeker niet voor alle landen.

Twee Indiase onderzoeksters – moeder en dochter - beweren nu dat het misschien wel aan de teelballen kan liggen. Ze hebben bij 68 patiënten onderzocht hoe lang het duurde voordat het virus uit het bloed verwijderd was: bij mannen duurde dat twee dagen langer dan bij vrouwen. Mogelijk verschuilt het virus zich dus in de teelballen, omdat de teelballen een bepaald eiwit (ACE2) in zich dragen. Het coronavirus heeft dat eiwit nodig om zich te binden aan cellen. Dat eiwit zit trouwens ook in de longen, dit zou dus mogelijk een verklaring kunnen zijn.

Klopt het dat anderhalve meter afstand niet voldoende is bij sporters?

Als de jogger echt niest, puft en hoest, kan er misschien een probleem zijn. Maar voor zo iemand is joggen misschien sowieso geen goed idee. Anderhalve meter lijkt Marleen Finoulst dus voldoende. Maar wel even opletten met je snot. (Marc Van Ranst waarschuwde daar enkele dagen geleden trouwens ook al voor)

(lees verder onder de tweet van Marc Van Ranst)

Gebruik je gezond verstand, ook tijdens het sporten, raadt Finoulst aan. “Je gaat ook niet hoesten naar iemand toe of je niest in je ellenboog.”

Zijn rokers gevaarlijker om corona te verspreiden omdat ze nadrukkelijker uitademen?

Dit is nooit onderzocht, zegt Finoulst. Maar je kan je daar iets bij voorstellen: als je rook uitblaast, kan je de virussen ietsje verder uitblazen. “We moeten ook niet te bang zijn” benadrukt ze. Sowieso zal een roker niet in je gezicht die rook uitblazen.

Is een avocado uit de supermarkt waar iedereen al eens aan voelde of ie rijp is mogelijk een bron van besmetting?

“Ik doe het niet meer” zegt Finoulst.  Best kies je gewoon één avocado eruit die je meeneemt. Finoulst raadt aan om je handen te wassen voor je naar de supermarkt vertrekt, in de supermarkt je gezicht niet aan te raken, en als je thuiskomt meteen opnieuw je handen te wassen.

Let wel op met broodtangen, zegt ze. Want dat materiaal kan besmet zijn.

Kunnen ademhalingstechnieken je helpen om te genezen?

J.K. Rowling, de schrijfster van de Harry Potter-boeken, viel ook ten prooi aan het coronavirus. Zij beweerde op Twitter dat ze veel gehad heeft aan een bepaalde ademhalingstechniek van een Britse arts.

(lees verder onder de tweet)

De Britse arts raadt aan om 5 keer diep in en uit te ademen, vervolgens geforceerd te hoesten, en dan op je buik te gaan liggen. Finoulst is geen voorstander van het advies. “Zo’n ademtechniek is zelfs niet echt verstandig voor mensen met COVID. Want als je geforceerd gaat hoesten, ga je nog meer virussen verspreiden. Een aantal longartsen heeft dat filmpje bekeken en heeft er sterke bedenkingen bij. Maar het filmpje ging viraal, omdat J.K. Rowling het gedeeld heeft.”

“Waarschijnlijk is ze spontaan beter geworden” besluit Finoulst.

Beluister het gesprek met Marleen Finoulst in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet