Kan je je IQ verhogen door langer te studeren?

15 november 2017
Is intelligentie aangeboren? Of kan je het trainen? Dat onderzocht de Universiteit van Edinburgh. Professor Kathleen Venderickx overloopt de resultaten in “Nieuwe Feiten”.

Aan de Universiteit van Edinburgh legde men alle studies die al gemaakt zijn over de manier waarop onderwijs invloed heeft op de cognitieve ontwikkeling naast elkaar. “En zo heeft men gezien dat één jaar langer onderwijs geven wel degelijk effect heeft” zegt Kathleen Venderickx, die aan het hoofd staat van Exentra, het expertisecentrum hoogbegaafdheid.

Eén jaar langer onderwijs volgen genereert een winst van 1 tot 5 IQ-punten op de cognitieve ontwikkeling van mensen.

“Intelligentie is voor een groot stuk aangeboren, maar er is ook een grote ontwikkelbare factor” gaat Venderickx verder “Deze studie zegt nu dat onderwijs misschien wel het belangrijkste is om in te spelen op die ontwikkelbare factor. En daarom is het een heel krachtige studie.”

Is niet studeren dan een gemiste kans? Maak je jezelf dan dom? Dat is niet zo, zegt Venderickx “Want als je niet meer op de schoolbanken zit, leg je je verstand niet aan de kant.” Je verstand “blijft bij je”, en wordt bijvoorbeeld ook ontwikkeld door met mensen te praten en te discussiëren, en door naar de radio te luisteren en televisie te kijken. Natuurlijk ga je je meer bezighouden met dingen die je ongelooflijk boeien, maar zo ontwikkel je ook.

In ieder geval: de cognitieve capaciteiten van mensen zijn een heel complex gegeven. Misschien kunnen we ze nog het best vergelijken met een spier die je moet trainen, besluit Venderickx. En dat is ook waar Venderickx dagelijks mee bezig is: hoe kunnen we bij hoogbegaafde kinderen het ontwikkelbare zo goed mogelijk maximaliseren.

Herbeluister het integrale interview:

Lees ook: