Kan je van oud brood opnieuw vers brood maken?
Door Nieuwe Feiten
2 jaar geleden
7 min
Een kwart van het brood wordt weggegooid en daar zijn we zelf vaak de grootste oorzaak van. In tijden van schaarste en dure tarwe onderzoekt Johannes Feys, biochemicus aan de HOGent, of je van oud brood nieuw brood kan maken. "We maken van het oude brood een soort paneermeel dat kan dienen als grondstof voor verschillende producten." Naast nieuw brood kan de grondstof ook gebruikt worden in bier, koekjes of cake. Samen met zijn team onderzoekt de biochemicus welke andere producten ze ook nog kunnen maken.
Met het oog op een wereldwijde voedselcrisis kan dit toekomst zijn. Toch kan enkel niet verkocht brood gebruikt worden. "We houden ons uiteraard aan de voedselveiligheid en gebruiken geen beschimmeld brood of brood dat al door de consument gebruikt is." Met het nieuwe onderzoeksproject 'Bread2B' gaat Johannes Feys kijken hoe die broodrecyclage nog beter kan verlopen.
Beluister hierboven het fragment