Kan journalistiek de wereld veranderen?

30 april 2015
Sinds 1993 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 3 mei uitgeroepen tot Werelddag van de Persvrijheid. In België wordt voor die gelegenheid een eerste Difference Day georganiseerd door het Brussels Platform for Journalism, een samenwerking tussen de VUB, ULB en de Erasmushogeschool.

Die Werelddag van de persvrijheid is geen overbodige luxe want journalisten hebben het niet onder de markt de laatste tijd. Denk maar aan de aanslagen op Charlie Hebdo of de journalisten die in Syrië door IS geviseerd werden.

Een van de stellingen die op het Difference Day Event in Bozar aan een panel van sprekers en luisteraars wordt voorgelegd is: kan journalistiek de wereld veranderen?

Wij trokken niet naar het oorlogsfront om hier een antwoord op te vinden, maar gingen te rade bij de crème de la crème van de Vlaamse onderzoeksjournalistiek: Lars Bové, Maxie Eckert en Chris De Stoop geven hun visie.

 

REAGEER!

Wat denk jij? Kan journalistiek de wereld veranderen? Of genuanceerder, kan onderzoeksjournalistiek de wereld veranderen?