Kan Kolonel Khaddafi in ballingschap ?

29 maart 2011

Het blijft zoeken naar eensgezindheid en een eindscenario voor Libië. Na de top in Parijs twee weken geleden, wordt de situatie vandaag in Londen besproken. Er circuleren een rist scenario's, maar de vraag blijft of Khaddafi een NAVO-doelwit is of niet.

Susan Rice, de Amerikaanse ambassadeur voor de NAVO stelt voor om de rebellen te bewapenen. Een ander optie die meer en meer aanhang krijgt is van diplomatieke aard. In ruil voor een machtsoverdracht zou de kolonel een 'eervolle aftocht' gegund worden.

Volgens de Nederlandse politoloog Ko Colijn is ballingschap echter geen optie omdat resolutie 1970 van de VN dat niet toelaat. "Daarenboven weet Khaddafi nu ook dat Den Haag zijn volgende bestemming zal zijn, wat het onderhandelen er niet makkelijker op maakt", klonk het in De Ochtend.

Volgens de Spaans Minister van Buitenlandse Zaken Trinidad Jiminez is ballingschap juridisch gezien wel mogelijk omdat er geen formele aanklacht tegen Khaddafi bestaat. Het Internationaal Strafhof is wel bezig met een onderzoek, maar tot een arrestatiebevel is het nog niet gekomen.