Kan ook jij de ruimte bezoeken?

13 augustus 2021
radio 1
Kan je een toeristisch tripje met Richard Branson niet betalen? Vrees niet, want astrofysicus en ruimte-ambassadeur Nancy Vermeulen vertelt ons in #weetikveel wat er binnen enkele jaren mogelijk is en wat je juist nodig hebt om zonder zorgen de ruimte te bezoeken.

Momenteel is de ruimte bezoeken slechts weggelegd voor de extreem rijken of de professionele astronauten. Als niet-astronaut moet je 400.000 dollar ophoesten voor een uitstapje naar de ruimte met Richard Branson. Een andere weg naar de ruimte is die van professionele astronaut. Voor die laatste optie moet je echter een masterdiploma is de exacte wetenschappen aan de dag kunnen leggen of een voor de job nuttige opleiding achter de rug hebben. Denk aan ingenieurs, computerwetenschappers of mensen met een medische achtergrond. Maar zelfs dan is een astronautencariére geen zekerheid, de sollicitaiteplekken zijn namelijk beperkt. 

Bijna geen vereisten

Heb je toch wat geld op overschot, kan je vrijwel meteen vertrekken op citytrip in de ruimte. Een diploma in de wiskunde of een perfecte gezondheid zijn geen vereisten, al is een korte opleiding wel een aanrader. "Om naar de ruimte te reizen volstaat een gewone gezondheid, zelfs iemand van zeventig kan nog naar de ruimte reizen. Maar je moet wel wennen aan bepaalde gewaarwordingen," verklaart Nany Vermeulen. Zowel fysiek als mentaal bereid je je daarom best voor. "Het is beter om op voorhand te trainen voor de ervaring, zodat je tijdens de echte ervaring kan genieten en niet ziek wordt," aldus Vermeulen.

Commercieel ruimtereisje

Gelukkig is er goed nieuws: in de toekomst zal ruimtereizen waarschijnlijk wel toegankelijk worden voor gewone stervelingen. "Bij deze generatie van ruimtetoestellen zullen ruimtereizen nog niet betaalbaar worden voor de gewone mens. Maar als we kijken naar de periode na de Tweede Wereldoorlog kon ook alleen de hele rijke elite vliegen," vertelt Nancy Vermeulen. "Eerst vervoerden kleine privé-jets mensen aan hoge prijzen, daarna kwam de luchtvaart pas op het niveau dat we nu allemaal kennen," vervolgt ze. Het is dus de schaal die momenteel ruimtereizen zo duur maakt. "Het zal enkel betaalbaar worden als de schaal wordt opgevoerd."

Bekijk ook:

Lijst van artikels