Is kanker de beste manier om dood te gaan?

14 september 2015
"We gaan allemaal dood, dat is de enige zekerheid die we allemaal hebben als we geboren worden", dat zei oncoloog Simon Van Belle in Touché. En misschien is kanker dan toch één van de betere manieren om dood te gaan...

Van Belle verwees zondag in Touché naar een ophefmakend artikel uit Engeland. Daarin wordt gesteld dat kanker de beste manier is om dood te gaan. Je hebt namelijk een hele tijd op voorhand om afscheid te nemen.

Anders is dit bij bijvoorbeeld een hartinfarct: dan laat je vrienden en familie achter met een zwart gat.

Bij kanker kan je meer plannen. "Ook al zijn we slecht in het voorspellen: je weet op voorhand wat er gaat gebeuren". En zo kan het sterven op een menselijke manier gebeuren."

Of heel soms zelfs op een feestelijke manier. Zo kent Van Belle iemand die bij zijn euthanasie een champagnefeest gaf.

Het is ook niet toevallig dat Van Belle in Touché "Over the rainbow" van Israel Iz als één van zijn favoriete nummers naar voren schoof. 

"Iz stierf op 38-jarige leeftijd aan obesitas", vertelt Van Belle. En ook zijn dood was een feest (kijk maar naar onderstaande videoclip)

Je ziet dat zijn as wordt uitgestrooid, en iedereen is aan het feesten.

De dood is voor veel mensen heel zwaar, maar soms kan de dood ook passen in een levensloop, en hoeft het niet altijd negatief te zijn.

Goede palliatieve zorgen kunnen ervoor zorgen dat de dood aanvaardbaar wordt.

-De foute informatie in kanker-films
-10% van de kankerpatiënten wordt nog steeds slecht behandeld
-Heb respect voor elke medemens ongeacht afkomst of religie
-Waarom Van Belle voor dit vak koos
-...

Radio 1 Select