"Kankerbehandeling kost patiënt duizenden euro's"

30 maart 2017
Sommige kankerpatiënten moeten nog altijd duizenden euro's zelf betalen voor medicijnen, implantaten en medisch materiaal. En het gaat dan niét om luxe-, maar vaak over nieuwe technieken, noodzakelijke behandelingen op maat of verzorgingsmateriaal, zegt Kom op tegen Kanker.

De meeste kankerbehandelingen worden in ons land nog altijd grotendeels terugbetaald. Maar niet altijd alles. Vooral nieuwe behandelingen, behandelingen op maat of verzorgingsmateriaal kosten de patiënt soms duizenden euro's. En dat is niet correct, zegt Kom op tegen Kanker (KOTK).

"Er is het voorbeeld van iemand met een bottumor wiens prothese op maat niet werd terugbetaald, daarvoor moest hij 7.000 euro betalen. Er zijn mensen die na een kankerbehandeling hun tanden verliezen, een behandeling die kan oplopen tot 10.000 euro. Er bestaat ook een test die nagaat of een patiënt met borstkanker een chemobehandeling nodig heeft of niet: 2.500 euro", somt Ward Rommel van KOTK op.

Iedereen moet volgens KOTK zijn verantwoordelijkheid nemen: de overheid door ernstig terug te betalen, maar ook farmaceutische bedrijven door eerlijke prijzen te vragen en artsen en ziekenhuizen door kamersupplementen te beperken en genoeg studies te doen naar wat werkt.

Bron: deredactie.be