Kankermedicijn geeft opmerkelijke resultaten bij parkinsonpatiënten

20 oktober 2015
Het medicijn nilotinib, dat gebruikt wordt om patiënten met een bepaald type van leukemie te behandelen, geeft in een kleine klinische studie in de VS zeer hoopvolle resultaten bij patiënten die aan de ziekte van Parkinson of een soortgelijke 'neurodegeneratieve' aandoening lijden.
Twaalf patiënten - waarvan sommigen in een vergevorderd stadium van de ziekte verkeerden - kregen gedurende zes maanden kleine doses toegediend van het medicijn.
 
Drie personen die aan het begin van de behandeling niet meer konden praten, begonnen aan het eind weer te spreken. 'Patiënten die aan het begin van de experimentele behandeling zo stijf als een plank waren, of in een rolstoel zaten, konden aan het eind weer rondlopen, zitten en hun benen buigen' getuigde de hoofdonderzoeker zaterdag op het jaarlijkse Neurologisch Congres in Chicago.
 
Eerder was al gebleken dat nilotinib giftige afvalstoffen in de hersenen van muizen opruimt. Opeenstapeling van dat soort eiwitten kunnen neurologische aandoeningen als parkison, alzheimer en ALS veroorzaken.