Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

Kankerpatiënten krijgen kosten voor invriezen van zaad- of eicellen terugbetaald

di 3 apr. - 4:59

In 9 maanden tijd hebben 303 mensen met kanker zaad- of eicellen laten invriezen omdat ze mogelijk onvruchtbaar worden door hun chemobehandeling. De kosten daarvoor lopen soms hoog op, maar patiënten krijgt die sinds vorig jaar terugbetaald. Heb jij ervaring met deze behandeling? Hautekiet wil er graag meer over weten.
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) bekijkt of ze de terugbetaling oncofreezing kan uitbreiden naar meer patiënten

Oncofreezing gebeurt vooral bij jonge mensen die voor een behandeling staan die de vruchtbaarheid kan aantasten, zoals chemotherapie. Er worden eicellen, spermacellen, testikelweefsel of eierstokweefsel bij hen afgenomen, ingevroren en bewaard. Daardoor hoeven zij hun kinderwens niet definitief op te geven. 

Goedkoop is de procedure echter niet. Voor het invriezen van testikel- of eierstokweefsel betaal je 1.300 euro, het invriezen van een eicel kan tot 3.400 euro kosten. Sinds midden vorig jaar wordt de behandeling terugbetaald voor kankerpatiënten die voor een zware behandeling staan en voor vrouwen die hun eierstokken preventief laten wegnemen.

Tussen midden april en midden januari maakten 303 mensen gebruik van de mogelijkheid om voortplantingsmateriaal te laten invriezen, 209 mannen en 94 vrouwen. Onder hen waren ook 30 patiënten die nog geen 16 jaar waren.

Terugbetaling voor oncofreezing uitbreiden

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) bekijkt nu of ze de terugbetaling oncofreezing kan uitbreiden naar meer patiënten. Ze denkt aan vrouwen mer een borderline eierstoktumor en naar patiënten die vanwege een zeldzame niet-oncologische bloedziekte een bloedstamceltransplantatie moeten ondergaan.

In ons land zijn 18 centra voor reproductieve geneeskunde, 17 ervan hebben de overeenkomst met het Riziv ondertekend. Daar kunnen patiënten dus kosteloos voortplantingsmateriaal laten invriezen. Die centra zullen patiënten en zorgverleners ook beter informeren ,zodat ze makkelijker de weg vinden naar oncofreezing.  

Jaarlijks wordt 4 miljoen euro uitgetrokken voor de maatregel.

En wat met kinderen met kanker? 

Beluister het interview met professor Herman Tournaye (diensthoofd op de afdeling reproductieve geneeskunde van het UZ Brussel) in "De Ochtend": 

Beluister ook de getuigenissen in Hautekiet:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet