"Kansarme kinderen krijgen hier de kans om zich uit te leven"

3 maart 2016
Een paar dagen terug lanceerde Hilde Crevits een plan om kleuterleiders te leren om armoede beter te herkennen in hun klasje. Brecht Devoldere ging naar de Europaschool in het Limburgse Kolderbos om te leren uit hun ervaringen.

Het plan Kleine kinderen, grote kansen van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en de Koning Boudewijnstichting kwam er omdat nog te weinig kleuterjuffen- en meesters armoede in hun klas herkennen. Een kleine groep van mensen stuurt hun kinderen ook niet naar de kleuterschool en ook dat is een probleem.

Brecht Devoldere ging kijken in de multiculturele Europaschool in het Limburgse Kolderbos. Daar hebben ze al jarenlang ervaring met kansarmoede, de jonge leerkrachten kunnen er van leren. 

Soms wordt de verjaardag van het kind thuis niet gevierd, dat doen we hier wel. Niet met trakteren, wél door het kind in de aandacht te plaatsen

Het gaat meestal om kleine dingen. Vaak hebben kansarme kinderen geen degelijke boekentas, droge boterhammen en wordt hun verjaardag thuis niet gevierd. De Europaschool willen hen beter doen voelen. Ook op bezoek gaan bij de mensen thuis kan veel doen, maar dat is niet altijd evident, zeker niet bij allochtone gezinnen.

De reportage kan je hieronder herbeluisteren.

Foto © Getty Thomas Lohnes