"Kansen afmaken blijft een probleem voor Anderlecht"

4 oktober 2021
© VRT
Terwijl de renners afzagen op de stenen van Parijs-Roubaix, keek Peter Vandenbempt met veel aandacht naar Anderlecht - Club Brugge. Hij liet in 'De Ochtend' ook zijn licht schijnen op de malaise bij Standard en de late nederlaag van Genk.

"Met een weggeefdoelpunt deed Anderlecht zich weer tekort"

De supporters van Anderlecht hebben gelijk wanneer ze zeggen dat hun club gisteren had moeten winnen.

Club Brugge mag tevreden zijn met een punt, Anderlecht niet. Op basis van de kwaliteit van het spel en de kansen. Met een weggeefdoelpunt deed Anderlecht zich eens te meer tekort.

Het was overigens echt een goede wedstrijd. Zeker in de 1e helft. De twee ploegen wilden voetballen, dat zien we graag in een topwedstrijd.

Maar oké, Club Brugge bleef toch een stuk onder zijn beste niveau dat we kennen uit de Champions League. De uitblinkers die we in Leipzig zagen, namelijk Vanaken, Lang en De Ketelaere, speelden middelmatig tegen Anderlecht.

Club creëerde weinig, leek minder fris en was zeker voor de rust een helft lang defensief kwetsbaar.

Maar het is veelzeggend dat de 2 beste saves kwamen van de doelman van Anderlecht (Van Crombrugge), terwijl Anderlecht zelf de meeste kansen verzamelde. Kansen afmaken en punten pakken die ze verdienen blijft een probleem voor de spelers van Anderlecht.

Het is veelzeggend dat de 2 beste saves kwamen van de doelman van Anderlecht, terwijl Anderlecht zelf de meeste kansen creëerde.

Voor Club Brugge was dit gewoon een goed punt. Want het was op Anderlecht en te midden van een zware Champions League-kalender. Dan moet je tevreden zijn met een gewone prestatie.

De prestaties van Anderlecht in het voetbal zitten al een hele poos duidelijk in stijgende lijn. Dat is allemaal veelbelovend.

Maar in de laatste 3 wedstrijden sprokkelt Anderlecht maar 3 op 9. Dan blijf je in de achtervolging hangen, terwijl Anderlecht vandaag gewoon al op kop had kunnen staan. Zo zijn er natuurlijk nog 3 à 4 ploegen waar ze net hetzelfde denken.

Stroompanne in de Genkse hoofden

Tegen Eupen is Genk hetzelfde overkomen als tegen Union 3 weken geleden. Eigenlijk was het nog erger, want in de laatste paar minuten slikte Genk gisteren 2 goals met de nederlaag als gevolg.

Ik zou eerst toch zeggen: "Ode aan Eupen." Het is zo een beetje een raar gevalletje, ver van ons vandaan in de uithoek van het land.

Eupen was vooraf met stip genoteerd bij de degradatiekandidaten, want de Qatari willen er liever niet te veel geld meer in stoppen.

Maar goed, de ploeg is gebleven. Ze hebben daar een onbekende trainer, die me doet denken aan een Duitse Schlagerzanger. Maar Stefan Krämer doet het wel uitstekend. Hij ging na de wedstrijd mee zingen met de supporters.

De goals van Eupen kwamen trouwens niet uit de lucht gevallen gisteren. Ze hebben eerst hard gestreden, blijven voetballen en ze hebben overleefd met 10 man. Uiteindelijk hebben ze geprofiteerd van wat stilaan toch een traditionele stroompanne is in de Genkse hoofden.

Bij Eupen hebben ze een onbekende trainer, die me doet denken aan een Duitse schlagerzanger. Maar hij doet het wel uitstekend.

Het is een horrorweek voor KRC Genk. Donderdag was er de ontnuchterende 0-3-nederlaag tegen Dinamo Zagreb. Dat strookt niet met de torenhoge ambities die Genk ook in Europa heeft.

En gisteren was er dus de totaal overbodige uitschuiver in Eupen. Genk was baas, stond op voorsprong, had een man meer en in de laatste 6 à 7 minuten gaf Genk dat ineens allemaal weg.

Het was hetzelfde scenario als tegen Union 3 weken geleden. Ook zij kregen eerst ruimte en kansen voordat ze die gelijkmaker konden maken. De organisatie van Genk stortte toen ook in. Dat overkwam Genk 2 weken geleden ook al tijdens een dodelijk kwartiertje op Antwerp (dat met 4-2 won).

Dat alles frustreert coach John van den Brom en dat kan ik wel begrijpen.

Eupen zadelde Genk in de slotminuten met een kater op (© Belga, Bruno Fahy)
Eupen zadelde Genk in de slotminuten met een kater op (© Belga, Bruno Fahy)

Ontslag Leye is niet de oplossing voor alle problemen

Vrijdag was zeker zo'n match van Standard waarna in het voetbal al wel een keer het doek valt voor een trainer.

Het was een lamentabele prestatie tegen KV Mechelen voor de rust. In het spel is er al weken een gebrek aan een duidelijk spelsysteem.

Na de wedstrijd was er wel het opmerkelijke discours van Mbaye Leye, een heel verstandig persoon. Hij had kritiek op zijn spelers en op de werking van Standard over een probleem dat al jaren aansleept.

Nauwelijks verholen kritiek op het bestuur dus, op een gebrek aan kwaliteit om te presteren op een niveau dat een club zoals Standard zou moeten halen. Het was het discours van een trainer die zich niet meer inhoudt.

Al bleef hij wel zeggen dat hij de geknipte man was om Standard weer op het juiste pad te brengen. En dat gekoppeld aan spelers die al een tijd zelf niets meer presteren op het veld, maar het dan toch nodig vinden om achter de rug van de trainer te roddelen. Over zijn ego en weinig flatterende bijnamen.

Maar het ontslag van Leye is niet de oplossing voor alle problemen in Luik. Trainers in nood kijken de komende dagen ongerust op hun smartphone tijdens zo'n interlandbreak. Dan denk ik ook aan Francky Dury in Waregem, misschien ook Yves Vanderhaeghe in Brugge en Ronald Koeman misschien in Barcelona.

Beluister de analyse van Peter Vandenbempt in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: sporza.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lijst van artikels

Lijst van artikels