Karel De Gucht

25 augustus 2011

Het lijkt wel of Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht (foto © vrt radio 1) aan een gestuurd media-offensief bezig is: zowat de hele zomer was hij nergens te bespeuren en deze week is hij plots overal tegelijk: interviews voor Humo, kranten, Villa Vanthilt en tijd voor Radio1.

Karel De Gucht laat graag en met zelfzekere autoriteit zijn licht schijnen op de economische crisis, en de mogelijkheden en moeilijkheden die een verenigd Europa daarbij kunnen bieden. Ook de Belgische politiek blijft hij met argusogen -alleen hier is deze uitdrukking op zijn plaats- volgen. Met verbijstering stelt hij vast hoe communautaire belangen grotere nationale belangen verlammen en hoe de geschiedenis zich herhaalt.

Ondertussen kiezen jonge en ook ervaren collega-politici met potentieel voor een leven buiten de politiek: Sven Gatz, Inge Vervotte én goede vriend Dirk Sterckx. Is dit een stille wenk voor zijn eigen politieke carrière of blijft hij geloven dat politiek de wereld kan veranderen?

Voor iemand met een drukke agenda als Karel De Gucht is slaap een zeldzaam goed en ontspannen met persoonlijke passies een planning. Toch is er af en toe tijd voor vakantie, wijn, lezen of naar een concert gaan. Kippenvelmomenten bij een concert op het Sint Pietersplein in Gent, verse kruiden kopen op de markt in Italië.

Karel De Gucht is als Europees commissaris vaak op reis en kan op die manier van dichtbij beoordelen hoe de economische en politieke grootmachten van morgen aan hun opmars bezig zijn. Zo kijkt hij met fascinatie hoe China onzichtbaar maar zeker de hele wereldeconomie naar zijn hand zet. Van politiek op het hoogste tot gemeentepolitiek op het menselijkste niveau: Karel De Gucht blijft een rijk sociaal leven koesteren in zijn thuisgemeente Berlare.

Twee uur is te kort voor een alomvattend gesprek maar genoeg voor een onvergetelijke ontmoeting!