Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

"Karen" is kop van Jut op het internet, maar wie of wat is ze juist?

vr 15 mei - 5:06

Op sociale media als TikTok en Facebook kom je "Karen" tegenwoordig overal tegen in memes en andere grappen. Het gaat om een soort archetype dat al een tijdje meegaat en dat al een paar keer van betekenis is veranderd. Sommigen vinden "Karen" racistisch of vrouwonvriendelijk. 'Nieuwe Feiten' legt uit hoe de vork in de steel zit.
Karen

Wikipedia omschrijft het woord “Karen” als een slangterm in het Engels die een vrouw typeert van middelbare leeftijd, die onuitstaanbaar en veeleisend is. Ze reageert agressief tegen al wat haar in de weg staat. Haar favoriete zin is “Ik wil de manager spreken!” en ze heeft ook een typisch, meestal blond en bolstaand kapsel.

Ook typisch voor een "Karen" is volgens de sociale media dat ze in een SUV rondrijdt (een grote wagen), gelnagels heeft en dat ze de kinderen na de scheiding alleen voor zich houdt. Kortom, een "Karen" is onuitstaanbaar.

Waar de term precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk, zegt Babette Moonen van de redactie van 'Nieuwe Feiten'. Ze vond een aantal verschillen ontstaansgeschiedenissen.

Eén ervan is de film 'Mean girls' uit 2004. In die film vraagt het personage Karen – een nogal dom naïef blank meisje - aan een blanke studente die uit Afrika komt, waarom die niet zwart is (zie video onder). Het typeert het wat racistische denkbeeld van een bepaalde blanke klasse Amerika. Het typetje Karen werd algauw door de zwarte gemeenschap in de VS gebruikt om een bepaald type blanke vrouw aan te duiden.

Wat later evolueerde het jonge meisje tot een vrouw van middelbare leeftijd die niet erg sympathiek was. Onder andere standupcomedian Dane Cook gebruikte de term "Karen" om iemand te omschrijven die tot een vriendengroep behoort, maar die niemand eigenlijk leuk vindt.

In de meeste memes die nu op het internet circuleren, wordt Karen vooral getypeerd door haar kapsel. Een halflange, asymmetrische coupe die meestal blond is en overdreven bol staat. Zo werd bijvoorbeeld in 2019 de storm Karen als grap voorgesteld door op het satellietbeeld van de storm zo’n typisch kapsel te fotoshoppen:

In coronatijden is "Karen" helemaal terug als bijvoorbeeld de vrouw die stapels wc-papier hamstert in de supermarkt, of de vrouw die tegen vaccinaties is. "Het coronavirus is een onzichtbare vijand", besluit Babette Moonen. “Het lijkt erop dat mensen hun pijlen dan maar op de opzichtige Karen richten.”

Beluister hieronder het gesprek in 'Nieuwe Feiten':

Bron: vrtnws.be en 'Nieuwe Feiten'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet