Karine Moykens: "Voldoende contactopspoorders in Vlaanderen, we schalen voortdurend op"

13 oktober 2020
Karine Moykens (© Radio 1)
In Vlaanderen zijn er voldoende contactopspoorders aan het werk om mensen op te bellen, zelfs al stijgen de coronacijfers dramatisch. Dat zegt Karine Moykens, het hoofd van het Interfederaal Comité Testing and Tracing in 'De Wereld Vandaag'.

"In Vlaanderen kunnen we iedereen opbellen en hebben we voldoende contactopspoorders" zegt Karine Moykens. "We schalen ook voortdurend op." 

"Afgelopen weekend hadden we even een dip door het grote aantal mensen dat moest worden opgebeld, maar dat hebben we intussen rechtgezet. We hebben geen grote achterstand. Voortdurend gaan we na hoeveel telefoontjes onze mensen doen en hoeveel ze er nog kunnen bijnemen. Als dat niet meer lukt, dan trekken we extra personeel aan. We hebben in ons contract ruimte om dat te doen."

Moykens erkent dat het in Wallonië en zeker in Brussel krapper zit qua personeelsbezetting, maar ook daar wordt aan gewerkt. "Brussel heeft ons gevraagd om bij te springen. Daar hebben we een systeem uitgewerkt waarbij hoogrisicocontacten meteen een sms kunnen krijgen met een activatiecode zodat ze zich op een snelle manier kunnen laten testen."

Moykens zegt ook dat er inderdaad geen hard wetenschappelijk bewijs is dat cafés en kantines per se een broeihaard van besmettingen zijn, maar toch is het volgens haar een van de plaatsen die naar voren komen bij de contactopsporing, weliswaar dus niet de enige plaats.

"Aanwezigheidslijsten vragen we op als we meerdere besmettingen tot 1 plek kunnen herleiden", zegt ze. "Als een iemand een restaurant vermeldt waar zij of hij is geweest, maar niemand anders doet dat, dan gaan we de privacy niet schenden en vragen we de gegevens niet op. Zodra er een tweede geval is, grijpen we in en doen we dat wel, uiteraard enkel van het moment dat die mensen er waren."

Beluister het gesprek met Karine Moykens in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: