Karolien Debecker doneert haar mondmasker in de kerk

28 april 2020
Karolien Debecker naaide gisteren een aantal mondmaskertjes, en wilde die vandaag doneren. Ze koos daarvoor een bijzondere plek uit.

Karolien Debecker trok met haar panda- en poesmondmasker naar de Sint-Martinuskerk in het Oost-Vlaamse Lede. Daar vertelde Geert De Kerpel, woordvoerder van de Belgische bischoppen en zelf ook parochiaan van Lede, haar dat de kerk sowieso al opengesteld werd: "Je kan hier zomaar binnenwandelen, onze kerk is de hele dag open. En we hebben hier nu een grote doos klaargezet, waarin de mondmaskers gedeponeerd mogen worden."

Uiteraard moet je bij dat doneren een aantal voorzorgsmaatregelen respecteren, zegt hij: "Voor je je zelfgemaakte mondmaskers in een envelop of zakje steekt, moet je ze eerst steriliseren. Dat doe je door ze 5 minuten in kokend water onder te dompelen, en je handen vooraf en nadien zéker te wassen, voor je de mondmaskers aanraakt dus."

Vervolgens worden de mondmaskers uit de doos gehaald, ook weer met de juiste voorschriften: ze worden 72 uren weggelegd, zodat het risico op het doorgeven van besmetting wordt geminimaliseerd. 

Maar waar gaan die mondmaskers die gedoneerd worden, vervolgens naartoe? "Wij hebben hier in Lede besloten ze te brengen naar de meest behoeftigen, in samenspraak met de burgemeester. Ze zullen dus naar woonzorgcentra gaan, maar ook verdeeld worden via de voedselbanken en welzijnschakels." De Kerpel voegt eraan toe dat elke parochie vrij is om te oordelen hoe de mondmaskers verdeeld worden. 

Wil je zelf je mondmaskers doneren? Kijk dan op www.maakjemondmasker.be voor alle inzamelpunten

Lees ook: