Katholieke scholen vragen 14,5 miljoen euro extra om gat in begroting door coronacrisis te dichten

10 september 2020
© Eric Lalmand (Belga)
Het katholiek onderwijs in Vlaanderen vraagt 14,5 miljoen euro extra van de overheid om de kosten door de coronacrisis te kunnen betalen. Het geld dat de Vlaamse regering daar vorig schooljaar voor vrijmaakte, dekt lang niet alle gemaakte kosten en misgelopen inkomsten van de katholieke scholen en internaten. Bovendien zal ook dit schooljaar extra in veiligheid geïnvesteerd moeten worden. Mijn jaarbudget is nu al opgemaakt, geeft directrice Katleen Van Lemmens aan.

Door het coronavirus moeten scholen en internaten in heel wat hygiënisch materiaal investeren om leerlingen, leerkrachten en ander personeel veilig op school op te vangen. Die extra kosten en de misgelopen inkomsten (schoolfeesten, opendeurdagen, eetfestijnen die werden afgeschaft) slaan een gat in de begroting van de scholen en internaten.

De Vlaamse regering maakte daarom afgelopen schooljaar voor heel Vlaanderen 39 miljoen euro vrij om die kosten en misgelopen inkomsten te compenseren. Het grootste deel daarvan, 24,5 miljoen euro, ging naar Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Maar de koepel berekende dat de coronarekening voor de katholieke scholen en internaten alleen al 39 miljoen euro bedraagt. Een derde van de kosten en misgelopen inkomsten wordt dus niet gecompenseerd, of zo'n 14,5 miljoen euro. Dat zet grote druk op het beschikbare budget van de scholen.

Katleen Van Lemmens is directrice van De Leertrommel in Opwijk, Vlaams-Brabant, een basisschool met 450 leerlingen. "De aanpassingen hebben ons op dit moment al 15.000 à 16.000 euro gekost, dat geld hebben we gelukkig op 10 juli gekregen van de minister." Maar het zal niet voldoende zijn, geeft Van Lemmens aan in 'De Ochtend'. "Ik heb ongeveer 17.800 euro gekregen, en het schooljaar moet nog volop beginnen. We hebben nog 10 maanden te gaan."

"Ik moet dagelijks 50 euro voorzien voor zeep, ontsmettingsmiddelen en papieren handdoekjes. Daar komt dan ook het poetsen nog bij, wat meer uren zijn dan andere jaren. Als we naar code oranje of code rood gaan, zijn er misschien nog andere dingen nodig."

De ouders om geld vragen doet Van Lemmens liever niet. "We proberen de ouders zo weinig mogelijk op kosten te jagen. We zijn ook een school die heel erg bezig is met kansarmoede."

Meer weten? Kijk op vrtnws.be

Beluister het gesprek met directrice Katleen Van Lemmens in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: