"Katten hebben een verborgen leven"

22 juli 2020
Radio 1
Chris Dusauchoit schreef het boek 'Honden zoals ze echt zijn'. Nu heeft hij ook een gelijknamig boek over katten geschreven. Maar dat bleek een stuk lastiger. "Katten zijn veel moeilijker te bestuderen dan honden. De kattenwetenschap staat nog in zijn kinderschoenen", zegt Dusauchoit. Toch heeft hij ons heel wat kunnen bijleren over katten.

1) De gezondste kat is een straatkat. Er worden katten gekweekt met een korte snoet waardoor hun schedel ingekort is, zoals de Britse korthaar. "Die krijgen dan rimpels op hun kop die kunnen gisten. Soms hebben ze ook moeite met ademhalen, omdat er loshangend vel van het gehemelte bengelt. Dan posten mensen een filmpje op Instagram van hun kat die schattig 'snurkt'. Dat is niet schattig, hoor. In de kattenwereld is het fokken nog niet zo erg als bij honden, maar zodra de esthetiek met het welzijn van het dier begint te rammelen, ben ik tegen", zegt Chris Dusauchoit.

2) Spinnen kan je enigzins vergelijken met kwispelen: "Het lijkt heel helder maar je kan je eraan mispakken. Een hond is niet altijd blij als hij kwispelt. Een kat spint ook als ze ziek of stervende is. Ze is dus niet noodzakelijk blij als ze aan het spinnen is."

3) Katten zijn niet noodzakelijk einzelgängersZe zijn wel sneller eenzaten als er niet voldoende voedsel is. Zwerfkatten organiseren zich in kolonies. De kattenkolonie is vergelijkbaar met de leeuwentroep. Het is een matriarchale samenleving waarin de katten allemaal samen rond de voedselbron wonen. Ze gaan elkaar ook helpen. Ze zogen kittens die niet van hen zijn. Er zijn katers die voedsel gaan halen en de kittens eerst laten eten. Ze hebben een maatschappij buiten de mens om met duidelijk sociaal gedrag. De kat heeft van zichzelf een sociaal dier gemaakt.

4) Katten zien graag mensen. Uit recent onderzoek is gebleken dat katten de aanwezigheid van een mens verkiezen boven eten. "Als een kat met zijn kop tegen je aan komt schuren, kan je dat echt wel zien als een gebaar van vriendschap. Eigenlijk zegt de kat: "Ik zie je graag.""

5) In absolute aantallen zijn er op de wereld ongeveer 1 miljard honden en 600 miljoen katten. In België zijn er 2,5 miljoen katten en 1,5 miljoen honden. "Het is vaak zo dat mensen die één kat hebben er sneller een tweede of derde bij nemen. Bij honden is dat niet zo. Tegenwoordig kiezen we ook sneller voor een kat, want dat gaat hand in hand met onze drukke levensstijl", vertelt Dusauchoit.

Herbeluister de uitzending:

Abonneer je op de podcast van #weetikveel:

Lees ook: