Katten houden van dozen, zelfs als die denkbeeldig zijn: hoe komt dat?

7 mei 2021
© Radio 1
Katten zitten graag in dozen. Ook als die dozen denkbeeldig zijn. Hoe dat kan? Chris Dusauchoit geeft uitleg bij nieuw onderzoek in 'Nieuwe Feiten'.

Door middel van een burgeronderzoek onderzochten wetenschappers de nood van een kat om in een afgesloten ruimte te gaan zitten. De studie werd "If I fits, I sits" gedoopt, refererend aan een beroemde kattenmeme.

Pacman en zonnebril

Katteneigenaars moesten vier 'Pacmanvormige' cirkels op de grond kleven, de illusie van een vierkant vormende, het zogenaamde Kanizsa-vierkant. Daarna moesten de eigenaars van de katten ook allemaal een zonnebril op vooraleer ze de test zouden uitvoeren. Op die manier konden de eigenaars hun kat niet onrechtstreeks 'hinten' naar het vierkant door ernaar te kijken.

Van de meer dan 500 katten die aan het onderzoek startten, zijn er uiteindelijk slechts 30 die alle proeven deden. Op basis van die resultaten, bevestigen onderzoekers dat katten in staat zijn om te reageren op de illusie van contouren. 

Waarom?

Maar waarom houden katten zo van afgesloten ruimtes? Het geeft hen een veilig gevoel, al is 'veilig' niet altijd van toepassing als het gaat om een denkbeeldige doos. Toch kunnen ze de drang om in een doos of vierkant op de vloer te gaan zitten, niet weerstaan.

Beluister het gesprek met Chris Dusauchoit via Radio 1 Select

Bekijk een van de katten uit het onderzoek:

Lees ook: