Katten kicken op routine

21 april 2017
Katten zijn extreme gewoontedieren. Ze houden van een vaste dagindeling. Enkele minuten voor ze eten krijgen staan ze al klaar. Je kan er haast je klok gelijk op zetten. Dat zegt kattenspecialist Els Peeters. En onderling doen ze aan timesharing. Ze spreken onderling af wie van welk uur tot welk uur mag doorbrengen op het favoriete plekje in de zon.

Katten zijn eigenzinnige en anarchistische dieren. Althans dat denken we. Want eigenlijk zijn het extreme routinedieren die houden van een strikte dagindeling, zegt Els Peeters, docente aan de Odyssee Hogeschool. Als je elke dag ongeveer op hetzelfde uur thuiskomt van je werk, dan wachten ze je enkele minuten voordien al op op de vensterbank. Hun eten krijgen ze ook liefst op tijd. Ben je eens wat later, dan staan ze ongeduldig te miauwen tot hun voederbakje gevuld is.

Katten doen aan timesharing

Zelfs onderling hanteren ze een tijdsschema. Favoriete plekjes op het dak in de zon worden bijvoorbeeld vooraf gereserveerd. Zo heeft elk blijkbaar zijn tijdslot. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Timesharing bestaat dus niet alleen in de mensenwereld.