Kayad uit Koerdistan

5 januari 2017

Kayad is een twintiger uit Koerdistan. Sinds september woont hij in een kleine studio in Gent. Ik ga op bezoek in zijn appartement, drie hoog. Elke dag kijkt hij uit het raam, naar het gewoel van de stad. "Ik zet me hier dan, koffie erbij, en dan kijken naar de mensen buiten."

 

In zijn studio staat het bureau prominent in de ruimte. Kayad hoopt er in 2017 veel aan te zitten, hij heeft zich immers ingeschreven in de universiteit. "Ik wil piloot worden. Het zal een moeilijke studie zijn, en bovendien in het Nederlands. Maar het is mijn droom."

Vliegen geeft me een fantastisch gevoel, bovendien kan ik mensen dan helpen op hun bestemming te geraken.

Zelf bleek voor Kayad de bestemming België te worden. Bijna twee jaar geleden vluchtte hij uit de Syrische stad Kobani, waar de oorlog toen volop woedde. 
Hij hoopt nu in ons land z'n leven te kunnen verderzetten, en wil ook meer Belgen leren kennen. "Het is niet makkelijk om mensen te leren kennen, je kan ze niet zomaar aanspreken." Hij doet wel aan sport, en zo kan hij wel nieuwe mensen leren kennen. Bovendien helpt het sporten om z'n gedachten te verzetten. 

Het is niet makkelijk de oorlog zomaar te vergeten. Maar als ik aan sport doe, lukt dat eventjes.

Een overzicht van alle reportages in deze reeks vind je hier

© Reportage, foto en tekst: Karen Vandermeulen

Radio 1 Select