"Keer terug naar uw land, vuilen aap!"

5 oktober 2018
Cyberhaat is onlosmakelijk verbonden met het internet. Gebruikers profiteren ervan om ongevraagd en vaak ook anoniem hun mening te geven, maar ook persoonlijk mensen aan te vallen. En het is niet alleen een probleem bij jongeren. Ook ouderen doen soms duchtig mee.

Saïd Bataray is fervent Twitteraar, maar krijgt vaak stevige reacties op dingen die hij post. Idem voor journalist Joël De Ceulaer. "Ze lokken dat uit", is een vaak gehoorde reactie, maar is dat geen kromme redenering?

Joël De Ceulaer zegt dat hij er nooit om vraagt om haat over zich heen te krijgen, maar bij het minste dat hij online plaatst, krijgt hij een hoop bagger over zich heen. Hij wordt verweten een linkse rat te zijn. Saïd Bataray krijgt dan weer vaak te horen dat hij "terug naar zijn land moet".

Joël is het bewijs dat cyberhaat niet alleen een jongerending is. Ook oudere, volwassen mensen krijgen ermee te maken én doen er aan mee. Campagnes moeten dus gericht worden op de bevolking in het algemeen en niet op de jeugd in het bijzonder.

Bekijk hier een filmpje tegen cyberhaat:

Bekijk hier het gesprek over cyberhaat:

Lees ook: