Ken jij mensen die met innovatieve projecten proberen bij te dragen aan een beter milieu?

3 april 2017
Radio 1 gaat samen met De Sociale Innovatiefabriek op zoek naar radicale vernieuwers. Dat zijn mensen die met bijzondere oplossingen komen voor maatschappelijke problemen en uitdagingen. Radicale vernieuwers ontwikkelen radicaal nieuwe producten, diensten en methodes voor een betere wereld. Vandaag focussen we op klimaat.

Tegen 2030 moet Vlaanderen 40% minder CO₂ uitstoten om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen. Om die doelstelling te halen, is er een radicale ommeslag nodig in ons denken over milieu. Radicale vernieuwers kunnen daarmee helpen.

Op kleine schaal zijn er al veel mensen bezig met klimaatprojecten. For Good bijvoorbeeld, dat is een app waarmee je kan berekenen hoe groot jouw ecologische voetafdruk is. Een ander opvallend project is Knotplex, dat ontwikkeld wordt in het Gentse Timelab: radicale vernieuwers proberen er bouwmateriaal te maken van de Japanse Duizendknoop, een invasieve plant die steeds meer te vinden is op de oevers van Vlaamse rivieren.

Wedstrijd

Radicale Vernieuwers is een wedstrijd van de Sociale InnovatieFabriek, Radio 1 en De Standaard, in samenwerking met Cera, Koning Boudewijnstichting, VLAIO en Nationale Loterij.

Samen gaan we op zoek naar burgers, bedrijven, maatschappelijke bewegingen, overheden of instellingen die met hun nieuwe tegendraadse, onverwachte en trendsettende ideeën streven naar oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, armoede, verstedelijking, eenzaamheid, zorg, enz.

Tot 30 april kunnen Radicale Vernieuwers zichzelf aanmelden - of voorgedragen worden door anderen. Een jury kiest uit alle inzendingen 10 Radicale Vernieuwers, die de eer, media-aandacht, advertentieruimte en een begeleiding op maat krijgen.

Uit de 10 Radicale Vernieuwers wordt een jurywinnaar en publiekswinnaar gekozen. Jezelf of iemand anders inschrijven kan op www.radicalevernieuwers.be.

Reageer

  • Ken jij mensen die met innovatieve projecten proberen bij te dragen aan het realiseren van de klimaatdoelstellingen?