Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De bende van Annemie

"Kennis halen we uit boeken, maar wijsheid ontdekken we door een jaar samen te zijn."

wo 19 apr. - 2:56

Samen met De Taalstaat, op NPO Radio 1, gaat De bende van Annemie op zoek naar de beste, meest inspirerende leerkracht Nederlands van België en Nederland. We nodigen de Vlaamse genomineerden bij ons uit, om hen te laten uitleggen waarom zij hun nominatie verdienen. Wat maakt hen zo bijzonder als ze voor de klas staan? De vierde genomineerde is Hans Maton, hij geeft les in de eerste jaren van de Middenschool Sint-Rembert in Torhout. Hij had vier van zijn leerlingen meegebracht naar onze studio.
Leerkracht Hans Maton in De bende van Annemie

Voor Hans Maton zou de verkiezing tot beste leraar een mooie bekroning zijn, want hij neemt dra afscheid van zijn lerarenloopbaan. Al is hij na 40 jaar lesgeven nog altijd even gedreven en enthousiast. Leerstof moet voor Hans Maton meer zijn dan boekenkennis. "De kennis halen we uit boeken, de wijsheid ontdekken we door een jaar samen te werken. En dat laatste is minstens even belangrijk." Uiteraard moet je het leerplan volgen, maar je kan dat wel creatief invullen. 

Zo gaf hij zijn leerlingen de opdracht: maak zelf een boekcover, en verzin zelf een flaptekst. Het verhaal dat erbij hoorde mochten ze zelf komen voorstellen in de klas. Zulke verhalen zijn voor iedereen verrijkend. Een meisje liet zich bijvoorbeeld inspireren door haar autistische broer. En zo kom je in een heel andere wereld terecht dan die van dt-fouten.

De leerlingen van Hans Maton (lees verder onder foto)

De leerlingen van Hans Maton (lees verder onder foto)

Voor een tentoonstelling liet hij leerlingen gedichten schrijven over de aanslagen in Zaventem en Maalbeek. Aanvankelijk was het de bedoeling om rond de Groote Oorlog te werken, maar dezelfde thematiek bleek na 22 maart plots zeer actueel te zijn. 27 van die gedichten werden gekalligrafeerd en gecombineerd met de namen van de slachtoffers, uitgehouwen in steen. Maton wordt er nog altijd stil van als hij eraan denkt. Luister hier naar een reportage over de tentoonstelling. 

Hans Maton heeft het Nederlands zien evolueren. Zeker de schrijftaal is enorm beïnvloed door digitale media. Zelf is hij nog niet zo ver om bijbvoorbeeld sms-taal als correct Nederlands te beschouwen. "Taal mag vernieuwen maar we moeten elkaar verstaan, we zitten nu nog met een spanningsveld tussen jongeren en volwassenen."

 

Beluister ook de andere genomineerden:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet