"Kentering: Club-fans nemen Leko zwaar op de korrel"

4 februari 2019
Peter Vandenbempt focust in zijn analyse van speeldag 24 in onze vaderlandse competitie op de toppers Standard-Anderlecht (2-1) en Club Brugge-AA Gent (1-1).

Standard draait op volle toeren en dan nog zonder echt scorende topspits

Standard heeft gisteren indruk gemaakt en gewonnen tegen Anderlecht. Ploeg van het moment? Het draait toch redelijk op volle toeren op dit moment. Zoals in de 2e helft van wat overigens een heel boeiende wedstrijd was: fel, intens, goed voetbal en prachtige goals.

Collectief waren de Rouches heel sterk en de individuele klasse van Standard kwam ook bovendrijven: Mpoku, Carcela, Marin, die geweldige voeten koppelt aan grinta en groot loopvermogen. Samen met Cimirot vormt die toch een duo dat straf kan pressen op het middenveld. En Bokadi, de vervanger van Luyindama, heeft het na 1 wedstrijd goed gedaan.

Luyindama, naar Galatasaray vertrokken, ging toch een kratertje laten achterin. Maar ik zou toch oppassen om al meteen te zeggen dat Luyindama niet gemist zal worden later in Play-off 1. Dat weet ik nog zo niet.

En ook fysiek is Standard bij de besten. Dat is altijd zo met de ploegen van Michel Preud'homme. En dan moet je vaststellen dat Standard het eigenlijk nog doet zonder een echt scorende topspits. Dus wie weet komt de beste Oulare nog terug uit blessure en dan wordt Standard een heel belangrijke factor in Play-off 1. Zo is dat.

Met al dat gedoe kan voorzitter Venanzi toch niet tevreden zijn

Ik denk dat het dan belangrijk is om rust en kalmte te bewaren. Dat was al goed gelukt dit seizoen. Maar gisteren heeft Michel Preud'homme zich dan toch nog een keer laten vangen. Overigens tot zijn eigen ergernis, gaf hij achteraf toe.

Ik ben benieuwd of voorzitter Venanzi zijn vicevoorzitter, want dat is Preud'homme ook, daarop gaat aanspreken. En ook met de rest van het gedoe kan Venanzi toch niet tevreden zijn. Als je weet dat hij vorig jaar het gedrag van Sa Pinto - terecht - schadelijk vond voor het imago van Standard.

De geste van Carcela en die van Mpoku, uitdagend naar Didillon na de wedstrijd. Die vuile praat van Luyindama, die afscheid kwam nemen van de supporters. Neen, dat hoeft allemaal niet, want Standard moet gewoon voetballen. Dat kunnen ze als de beste.

Nederlaag met perspectief voor Anderlecht, maar wel weer nederlaag

Door de overwinning van STVV tegen Eupen valt Anderlecht uit de top 6, een unicum zo laat op het seizoen. Maar ik heb niet de indruk dat het huis op stelten staat in Brussel. Iedereen blijft rustig. Trainer Fred Rutten is een rustig man.

Het is opvallend en nieuw voor Anderlecht dat een historische 7e plaats tegen het einde van de competitie niet meer losmaakt in Brussel. En oké: het was wel weer een nederlaag met perspectief, maar tegelijkertijd wel weer een nederlaag natuulijk.

Ik vond Anderlecht voor de rust echt wel goed, het was het beste dat we van paars-wit gezien hebben in een lange tijd: goeie balcirculatie, controle over de wedstrijd, Verschaeren was in zijn eerste Clasico als 17-jarige prima aan de bal, een paar mogelijkheden. Dat is voor een bezoekende ploeg in Luik toch al best wel veel.

Sommige mensen bij Anderlecht maken zich zorgen om fysieke arbeid van Rutten

Maar daar bleef na de rust natuurlijk niets meer van over. Toen zijn ze weggeblazen door Standard. Rutten had het daarbij opvallend over een fysiek probleem. Hij verwees dan wel voor alle duidelijkheid naar veel spelers die de voorbije maanden weinig hebben gespeeld en een achterstand hebben. Wat overigens klopt.

Maar daar wordt door een aantal mensen binnen de club een aantal wenkbrauwen bij gefronst. Want het is toch duidelijk dat er onder Rutten veel minder fysieke arbeid wordt geleverd dan onder Hein Vanhaezebrouck, van wie de ploegen in principe fysiek altijd top zijn.

Dat was ook zo het geval op trainingskamp, met veel minder looparbeid dan vorig jaar. Intern maken zich er daar wel een paar zorgen over voor de lange termijn. Er wordt dan verwezen naar de periode onder John van den Brom, die andere Nederlander, waar dat op termijn ook een probleem is geworden.

En Rutten zei ook al een paar keer: "Ik ben er nog maar pas." Wat ook waar is. "En dat Play-off 1 halen een heel moeilijke opgave wordt." Maar ik vind wel dat er voor dit Anderlecht geen excuses zijn straks.

Want toen Rutten overnam, stond Anderlecht wel nog ín de top 6. Er zijn 3 spelers bijgekomen van wie ze vinden dat ze een meerwaarde kunnen bieden, het programma de komende weken lijkt mij doenbaar. Dus zelfs na dit nachtmerrieseizoen met alles wat er voor Nieuwjaar is foutgelopen, zou Play-off 1 mislopen - en dan bijvoorbeeld eindigen na STVV, waar ze spelers hebben verkocht in plaats van bijgehaald - toch onvergeeflijk zijn.

De zenuwen staan strak gespannen bij Club, dat te weinig brengt

De andere topper van het weekend had helaas minder te bieden, al was er wel veel strijd tussen Club Brugge en Gent. Je moet vaststellen dat Club thuis niet meer kan winnen. Club heeft al 10 punten weggegooid dit seizoen in wat eens toch fort Jan Breydel was. Je kon vroeger de 3 punten bij wijze van spreken opschrjiven.

De zenuwen staan daar strak gespannen. De laatste keer dat Club echt feestte, was op het Gala van de Gouden Schoen en daar krijg je natuurlijk in de rangschikking geen punten voor. Van zijn laatste 15 competitiewedstrijden bijvoorbeeld heeft Club Brugge er welgeteld 5 kunnen winnen. Ook nog eens tegen Lokeren en Oostende, daar winnen wel meer ploegen tegen.

Het excuus van de focus in het najaar op de Champions League geldt ook al lang niet meer. Dat is gewoon te weinig.

In eigen huis een uur toch eigenlijk de mindere zijn van AA Gent, daar wordt niemand vrolijk van. En natuurlijk had Club Brugge gisteren op het einde van de wedstrijd een penalty moeten krijgen en had het ook nog kansen. Maar aan de andere kant had Gent die match ook vroeger kunnen beslissen. Dus het had nog veel fouter kunnen lopen.

Voor de eerste keer nemen de Club-fans Leko zwaar op de korrel

En er was dat opvallende moment in het slot waarbij de fans trainer Ivan Leko zwaar op de korrel namen - dat is de allereerste keer - bij de wissel van Ruud Vormer. Dat was zeer opvallend, want de steun van de fans aan hun trainer in de moeilijke momenten die hij heeft gekend, is altijd onvoorwaardelijk geweest. Dus dat is toch een beetje een kentering.

Leko had ook al de wind van voren gekregen voor zijn keuzes in de thuiswedstrijd tegen Charleroi. En de reactie van Ruud Vormer is zoals we hem kennen: emotioneel, het is een open boek. Die voert dan - ongewild neem ik aan - op die manier de druk op de trainer toch op. Met een pittig programma nationaal en ook Europees kunnen ze dat in Brugge toch een beetje missen.

Evaluatie van 3 winteraankopen bij Gent is heel positief

Voor AA Gent zijn het dan weer hele goeie weken: ze halen de bekerfinale én 7 op 9 in de competitie. De winteraankopen hebben daarbij allemaal hun rol gespeeld en het was toch onder meer tegen Anderlecht en Brugge.

Gent heeft deze winter veel minder transfers gedaan dan wel vaker in het verleden. Maar 3 gerichte, en tot nog toe geslaagde. Kaminski presteert eigenlijk even goed als Kalinic, maar heeft betere voeten en kan dus beter uitvoetballen. Hij was bepalend in de bekermatch op Oostende en pakte gisteren en op Kortrijk punten.

Die Sørloth is wat mij betreft nu al bij de allerbeste spitsen in onze competitie. Het is ook een jongen die we niet langer zullen zien bij ons dan de 6 maanden die hij gehuurd is.

En Bezoes, de overstap van STVV gemaakt, vormt met de gisteren overigens alweer outstanding Odjidja in het eerste uur een sterk duo op het middenveld. Dus inderdaad: de tussentijdse evaluatie van die nieuwkomers is heel positief. Gent leeft weer helemaal op na toch veel lange moeilijke maanden. We hebben de indruk dat Ivan De Witte en Michel Louwagie dat goed gecorrigeerd hebben.

Beluister de analyse van Peter Vandenbempt in 'De Ochtend':

Bron: sporza.be en 'De Ochtend'