Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Kerkhoven worden "ingegroend" tot begraafparken: "De rust die hier hangt is fenomenaal"

za 26 okt. - 7:29

Steeds meer begraafplaatsen zien er dezer dagen een stuk wilder en natuurlijker uit. En dat is ook de bedoeling. Er is zelfs een nieuw concept ontstaan: begraafparken. "Het mag allemaal wat wilder en groener, en het heeft ons een serieuze besparing opgeleverd."
Foto: Begraafpark in Erpe

Sinds 1 januari 2015 mogen de openbare besturen geen pesticiden meer gebruiken om onkruid te bestrijden, zegt Nathalie De Bast van VVSG, de vereniging van Vlaamse steden en gemeenten.

"Omdat het onderhoud zonder pesticiden de gemeenten meer kost, kiezen veel gemeenten ervoor om de natuur wat meer haar gang te laten gaan, ook op begraafplaatsen." En zo is er een nieuw concept ontstaan. Gent is er deze zomer mee gestart, Beernem doet het, Lier, en op heel wat plaatsen in Vlaanderen vind je ze: de begraafparken.

Veel gemeenten kiezen ervoor om de natuur wat meer haar gang te laten gaan, ook op begraafplaatsen

In Erpe-Mere, Oost-Vlaanderen, werden sinds de vorige legislatuur al vier van hun begraafplaatsen 'ingegroend'.

Gestart werd drie jaar geleden met het oude kerkhof van Erpe. Daar komen sinds ruim 20 jaar geen graven meer bij. "Een ideale plek dus om hier te starten met het 'ingroenen'", zegt Reinold De Vuyst, bevoegd schepen voor N-VA.

Je kon bij wijze van spreken 's ochtends starten met wieden onderaan de begraafplaats en tegen 's avonds mocht je alweer herbeginnen

Door het verbod op pesticiden, was het onderhoud te zwaar geworden. "Je kon bij wijze van spreken 's ochtends starten met wieden onderaan de begraafplaats en tegen 's avonds mocht je alweer herbeginnen."

Traaggroeiend gras en bodembedekkers

Net als veel andere gemeenten, nam het gemeentebestuur van Erpe Mere een sociale werkplaats onder de arm, gespecialiseerd in de aanleg van begraafparken.

"Voor de paden tussen de graven gebruiken we een traaggroeiende grassoort. Die zijn ook beter toegankelijk voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers dan de paden die er voordien lagen. Tussen de koppen van de graven groeien nu bodembedekkers zoals verbena die boven de graven uit steken en ook bijen en vlinders aantrekken. En tussen de graven zelf groeien vetplantjes en geraniums."

Het mag allemaal wat wilder en groener, en dat heeft een serieuze besparing opgeleverd

"Dat gras en die planten zijn veel onderhoudsvriendelijker, Het mag allemaal wat wilder en groener, wat een serieuze besparing heeft opgeleverd voor de gemeenten," bevestigt Nathalie De Bast van de VVSG.

Dat is ook zo in Erpe. Tot enkele jaren geleden was er per begraafplaats één grafmaker (een grafmaker is de persoon die onder meer in staat voor het onderhoud van een begraafplaats, red.). Maar volgend jaar zullen er nog maar drie grafmakers in dienst zijn voor de negen begraafplaatsen in Erpe-Mere. Dat is een serieuze besparing.

Hou rekening met een overgangsperiode

Politiek is het wel niet makkelijk, zegt Reinold De Vuyst. "Het eerste halfjaar zit je letterlijk met je voeten in de aarde. Het duurt makkelijk drie jaar vooraleer alles mooi groeit en bloeit in zo'n nieuw aangelegd begraafpark. Dat is lang, voor mensen op naar een begraafplaats komen rouwen. Mensen willen een prachtig onderhouden kerkhof, en dat kunnen we hen die eerste periode niet geven."

Het kan dan helpen als het gemeentebestuur dat kenbaar maakt aan de ingang van het kerkhof.

De rust die hier hangt is fenomenaal

Bezoekers zijn alvast verdeeld. Op dit moment komen veel familieleden van overleden mensen de graven poetsen. Zo liggen die er netjes bij voor het weekend van Allerheiligen. De ene vindt het prachtig, de andere vindt het een verwildering.

De Vuyst is alvast zeer trots op 'zijn' begraafparken: "De rust die hier hangt is fenomenaal. Dat is hier echt een park geworden en een voorbeeld van hoe andere begraafplaatsen er zullen uitzien in de toekomst."

 

Beluister de reportage:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet