Kerncentrale Doel ligt nu volledig stil: gisteravond ook Doel 4 uitgevallen

10 juni 2018
De kernreactor Doel 4 is gisteravond automatisch stilgevallen door een defect in het niet-nucleaire gedeelte van de centrale. De overige reactoren lagen al stil. De volledige kerncentrale van Doel is nu dus niet meer actief, maar er is op dit moment geen probleem voor de stroomlevering. Dat zegt Nele Scheerlinck, communicatiemanager van de kerncentrale in Doel, in "De Ochtend".

Automatische uitschakeling

"Gisteravond rond 21.30 uur is de reactor Doel 4 automatisch uitgeschakeld als gevolg van een defect op de vermogensregeling van de stoomturbine, in het niet-nucleaire gedeelte", zegt Nele Scheerlinck, communicatiemanager van de kerncentrale in Doel, in "De Ochtend" op Radio 1.

De uitschakeling is een standaardprocedure. Het is ook niet zo abnormaal dat dat gebeurt, zegt Scheerlinck. Wereldwijd is er een gemiddelde van ongeveer één automatische uitschakeling per reactor, per jaar. "Er is geen gevaar geweest voor de bevolking, de omgeving of de installaties", aldus Scheerlinck. Uitbater Electrabel-Engie verwacht de reactor vanavond nog te kunnen heropstarten. Doel 1, 2 en 3 lagen al stil voor onderhoud en produceren momenteel ook geen elektriciteit. 

Geen probleem voor de stroomlevering

Door het automatisch stilvallen van Doel 4 produceert de kerncentrale van Doel in zijn geheel geen elektriciteit op dit moment. "Maar dat zal een kortstondige situatie zijn", klinkt het. "Voor Electrabel is het geen probleem. Wij kunnen nog steeds al onze klanten zonder probleem beleveren."

Bron: De Ochtend en vrtnws.be

Lees ook