"Kerncentrales open houden of sluiten, maakt niet zoveel verschil voor onze elektriciteitsfactuur "

27 juli 2021
Belga
Een gascentrale die gebouwd moest worden in Vilvoorde krijgt geen toelating van de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant. Het dossier zorgt voor politieke hoogspanning en het is duidelijk dat het laatste woord er nog niet over gezegd is. Maar wat als de kerncentrales toch langer moeten openblijven? Wat zijn de financiële gevolgen voor de regering, voor uitbater Engie, en voor de consument?

“Of je op langere termijn al dan niet een derde van onze productiecapaciteit nucleair houdt of niet, maakt voor energiefactuur weinig verschil”, zegt Sam Hamels, onderzoeker energie-economie aan de Universiteit Gent. “Dat is al in meerdere studies aangetoond.”

“Zelfs als het aan de consument of belastingbetaler iets zou kosten om de kerncentrales langer open te houden, dan moet je er rekening mee houden dat ook de bouw van extra gascentrales geld zal kosten”, zegt Hamels.

Hamels geeft wel toe dat op dit ogenblik niemand precies weet hoeveel het zou kosten om een aantal kernreactoren langer actief te houden. “Niemand kent de precieze bedragen. Enige zal zelf ook bij een aantal leveranciers moeten aankloppen als de kerncentrales last minute langer actief moeten blijven. De prijs voor de grondstoffen bijvoorbeeld kan daardoor hoog uitvallen.”

In de wandelgangen valt te horen dat je op 400 miljoen euro per reactor moet rekenen, maar ik kan niet zeggen of dat bedrag klopt.

Wordt de onderhandelingspositie van Engie sterker naarmate de tijd vordert? “Als Engie nu gevraagd zou worden om last minute een nieuwe verlening te doen, dan is het mogelijk dat men inschat dat de investering te groot is om nog te kunnen recupereren. Dan wordt het moeilijk om te spreken over de afroming van eventuele winsten, zoals dat eerder wel gebeurd is.”

"Kernuitstap nog altijd mogelijk"

Hamels gelooft wel dat de kernuitstap nog altijd te realiseren is. “Met alle plannen voor andere gascentrales die op tafel liggen, moet de kernuitstap nog mogelijk zijn. Maar met dossiers als de gascentrale in Vilvoorde komen we mogelijk wel in een scenario terecht waarin Engie de kerncentrales moet openhouden.”

“Vergeet niet dat er ook nog andere zaken mee in het spel zijn”, zegt Hamels. “Elia zegt dat het aantal benodigde gascentrales beperkt kan blijven tot 2 à 3 als er ingezet wordt op bijvoorbeeld het slim aansturen van oplaadpunten voor elektrische wagens en warmtepompen.”

Beluister het volledige gesprek met Sam Hamels via Radio 1 Select.