Kersvers algemeen secretaris ABVV: "Maak van de sociale zekerheid een vak in het onderwijs"

1 juni 2018
Op de dag dat Miranda Ulens officieel wordt ingehuldigd als de nieuwe algemeen secretaris van de socialistische vakbond ABVV komt ze met een opmerkelijk voorstel: "Maak van de federale sociale zekerheid een verplicht vak in het onderwijs."

Dat het ABVV zo fors reageert op de maatregelen van deze regering is volgens Miranda Ulens net de plicht van de vakbond. "Als je voor de rechten van de mensen opkomt, is dat je eerste taak."

Maar ze geeft toe dat het niet altijd makkelijk is om het publiek mee te krijgen. "Daarom zijn informatie en communicatie heel belangrijk. Daarom moet men er bijvoorbeeld voor zorgen dat men vanaf de leeftijd van 12 jaar heel duidelijke informatie geeft over wat de federale sociale zekerheid is. Maak van federale sociale zekerheid een verplicht onderwijsvak."

Elke dag impact

Volgens Ulens gaat het namelijk om een systeem dat heel abstract lijkt, maar elke dag impact heeft. "Het is heel belangrijk dat kinderen vanaf het begin meehebben dat sociale zekerheid niet alleen over pensioenen gaat - wat heel belangrijk is - maar ook goede gezondheidszorg, ook over betaalde vakantie als een van hun ouders arbeider is."

"Dat is zo'n belangrijk maatschappelijk thema. Als geschiedenis en wetenschappelijke vakken een plaats hebben in het onderwijs, waarom zou de federale sociale zekerheid daar dan geen thema kunnen zijn?"

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Lees ook