Kersverse Brusselse minister Sven Gatz: "Het is duidelijk dat er spanning is binnen Open VLD"

18 juli 2019
"Het is duidelijk dat er spanning is binnen Open VLD." Dat geeft Sven Gatz, politicus voor Open VLD en kersvers minister in de nieuwe Brusselse regering, toe in De ochtend. Dat er een haar in de boter zat binnen de partij was gisteren al duidelijk geworden.

Even recapituleren naar begin deze week. Dinsdag spoedde Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten zich naar Brussel om er alles aan te doen om de MR nog te betrekken bij de regeringsvorming. Maar op hetzelfde moment versnelden de Brusselse onderhandelaars, Guy Vanhengel en Sven Gatz, net de onderhandelingen. Gevolg: de MR viel definitief uit de boot en binnen Open VLD ontstond er heel wat wrevel.

Dat laatste geeft Sven Gatz, kersvers minister in die Brusselse regering, nu ook toe in De ochtend. "Het is duidelijk dat er spanning is." Hij legt verder uit: "Als Open VLD, zowel Brussels als nationaal, hebben we geprobeerd, gevraagd, gesmeekt, geeïst om de MR mee aan boord te nemen. Dat is beter voor de stabiliteit en de coherentie in de regeringsvormingen."

Ze hebben dat naar eigen zeggen op verschillende momenten geprobeerd: "Voor de onderhandelingen, bij het begin en dan eind vorige week. Maandag heeft Gwendolyn Rutten de stok dan overgenomen. We hebben geprobeerd wat we geprobeerd hebben. Je kan iets blijven vragen, maar het is geen realistische verwachting dat er uiteindelijk positief gereageerd zal worden."

"En dan hebben we als Brusselse onderhandelaars op een gegeven moment beslist: "We hebben een positief project, een goed regeerakkoord. We moeten nu verder onderhandelen, anders worden we daar straks buitengekeken"." En zo geschiedde. "Objectief hebben we moeten kiezen tussen twee dingen: het groter belang voor de partij of wat voor de stad nodig is. Je kiest niet voor jezelf of voor een post, maar voor een stadsproject."

Objectief hebben we moeten kiezen tussen twee dingen: het groter belang voor de partij of wat voor de stad nodig is

Het resultaat is wel dat er nu een serieuze haar in de boter zit tussen Gatz en Rutten. Al ziet Gatz dat zelf nog wel goedkomen. "Het is altijd beter om overeen te komen, dan dat er spanning is. Maar alles komt altijd goed. Ik zit al lang in de politiek, ik heb veel successen en nederlagen gekend. En dan is het allemaal zeer relatief wat er nu gebeurt. Bij mij staat de deur altijd op een kier, mensen komen elkaar altijd opnieuw tegen."

Er is wel nog twijfel of Gatz, die nu nog minister in lopende zaken is in de Vlaamse regering, twee posten zal combineren. "Daar zal nog een contact over zijn met de partijvoorzitter." De vraag is dan ook of Rutten happig zal zijn om dat toe te laten. Maar Gatz heeft er geen probleem mee om de Vlaamse regering te laten schieten. "Ik heb geen ambitie om twee posten te combineren. De vraag is alleen: hoe ingewikkeld wil men het maken?"

Alles komt altijd goed

Het congres - waar Rutten niet aanwezig was - duurde ook langer dan normaal. "Normaal is het een applauscongres, een stalinistisch congres zoals we dat in de politiek noemen. Gisteren was dat anders. Het heeft twee uur geduurd, maar finaal was de stemming duidelijk: 85 procent heeft vóór gestemd."

Bron: De Ochtend & VRT NWS

Herbeluister het volledige gesprek:

Lees ook:

Radio 1 Select