Ketanji Jackson wordt eerste zwarte vrouwelijke rechter in 233-jarige geschiedenis van Amerikaanse Hooggerechtshof

8 april 2022
In de Verenigde Staten heeft de Senaat de benoeming van Ketanji Brown Jackson als nieuwe rechter in het Hooggerechtshof goedgekeurd. Het was de eerste keuze van president Joe Biden voor dat hoogste rechtscollege, maar belangrijker is dat Jackson de eerste zwarte vrouw wordt in dat hof.

De benoeming van Ketanji Brown Jackson komt niet helemaal als een verrassing. Alle 50 Democratische senatoren stemden voor haar en het was ook al bekend dat ze de steun zou krijgen van drie Republikeinse senatoren: Lisa Murkowski, Susan Collins en Mitt Romney. Niet toevallig zijn dat Republikeinen die al eens hun eigen keuzes durven maken in de Senaat, desnoods tegen de partijlijn in. "Vroeger werden rechters bijna unaniem goedgekeurd, nu is het iedere keer met de hakken over de sloot", weet VS- correspondent Björn Soenens.

Brown Jackson schrijft geschiedenis als eerste vrouwelijke zwarte opperrechter in het hoogste rechtscollege van de Verenigde Staten. Ze dankt dat aan een erg indrukwekkend palmares en getuigenis in de Senaatscommissie die over haar moest oordelen. In die commissie werd ze echter ook erg hard aangepakt door enkele Republikeinse conservatieve senatoren zoals Lindsey Graham en Ted Cruz. Die verweten haar te zacht te zijn geweest in eerdere rechtszaken over pornografie en kindermisbruik.

Wie is de nieuwe opperrechter?

Ketanji Onyika Brown werd in 1970 geboren in de hoofdstad Washington, maar ze groeide op in Florida. Ze studeerde rechten aan de universiteit van Harvard in de jaren 90 en werd advocaat en rechter. Ze maakte carrière dankzij benoemingen, onder meer door voormalig president Barack Obama en huidig president Joe Biden.

In een van die functies verdedigde ze een man uit de beruchte terreurgevangenis van Guantanamo op Cuba. Als rechter vernietigde ze in 2019 een besluit van toenmalig president Donald Trump om een van zijn medewerkers te beletten om te getuigen in het Amerikaanse parlement. Begin vorig jaar volgde ze Merrick Garland op in het hof van beroep in Washington DC toen die minister van Justitie werd onder president Biden.

Jackson is de naam van haar echtgenoot. Via hem is ze familie van Paul Ryan, de vroegere Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Ketanji Brown Jackson is de eerste zwarte vrouw in het Hooggerechtshof, ze is daar ook de derde van Afrikaanse afkomst en de zesde vrouw die het ooit zo ver schopte.

Luister naar Björn Soenens in New York via Radio 1 Select.

Bron: vrtnws.be en De ochtend