Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Ketonen: superbrandstof voor ons lichaam

vr 3 mei - 5:39

We kunnen er fysiek gemiddeld 15 procent op vooruitgaan in duursporten als we ketonen innemen, een soort "wonderdrankje" dat als gewone voeding is gecatalogeerd. Een onderzoeksteam aan de KU Leuven onder leiding van bewegingsfysioloog Peter Hespel liet testpersonen een mini-Ronde van Frankrijk rijden, en professor Hespel noemt de resultaten "ongezien". Er zijn ook bemoedigende resultaten voor de behandeling van ziektes.
Ketonen onderzoek

Ketonen zijn niet nieuw, maar nu zijn er concrete cijfers openbaar gemaakt over de boost die ze ons lichaam kunnen geven. “De voorbije vijf jaar zijn er enkele studies verschenen over ketonengebruik tijdens inspanning, maar geen enkele studie had het effect onderzocht op de recuperatie”, duidt Hespel.

Want vergis je niet: wie beter recupereert, kan beter trainen, blijft frisser, en bouwt op termijn een enorm voordeel op. “De niche van de recuperatie is nu net de niche waarin zich de grootste effecten voordoen”, zegt Hespel daarover. De resultaten zijn gepubliceerd in The Journal of Physiology. 

Wat zijn ketonen?

Ketonen worden door ons lichaam op een natuurlijke manier aangemaakt, wanneer we door onze voorraad koolhydraten heen zijn en vetten beginnen te verbranden. De lever gaat bij dat proces ketonen aanmaken. Dit kan wanneer we bewust gaan vasten (zo bestaan er ketogene diëten, waarbij je koolhydraten zoveel mogelijk links laat liggen en vooral vetrijk eet) of bijvoorbeeld wanneer we stevig gaan sporten en na verloop van tijd door onze suikers heen zitten. Daarom worden ketonen ook wel eens de vierde brandstof van ons lichaam genoemd, naast koolhydraten, eiwitten en vetten.

Ketonen zijn eigenlijk een alarmbrandstof, zegt Hespel: als je lichaam te weinig energie heeft, in eerste instantie suikertekort, gaat de lever bij de vetverbranding ketonen produceren en hersencellen prioritair bevoorraden, maar evengoed de spieren.

Superbrandstof om gewoon op te drinken

Ketonlichaampjes mogen dan wel lichaamseigen zijn, je kan het product ook gewoon meteen innemen door het te drinken uit een klein flesje – de basisdosis per keer is 25 gram. Dat zogenoemde wonderdrankje, in de vorm van ketonesters, is uiteraard heel interessant, want je kan meteen van de superbrandstof genieten zonder er iets voor te moeten doen – je moet het wel opdrinken, en het smaakt niet zo lekker. Maar met één flesje verhoog je het gehalte ketonlichaampjes in je bloed evenveel als met één week vasten.

Ketonesters hebben bij de aanbevolen doseringen in principe geen negatieve bijwerkingen, integendeel, ze zouden naast de recuperatie ook de natuurlijke eetlust bevorderen bij duurinspanningen over een langere periode, waarbij we ons lichaam stelselmatig uitputten. Diabetes-patiënten moeten er wel mee opletten, en we mogen niet gaan goochelen met hoge dosissen - de maximum aanbevolen dosis is drie flesjes van 25 gram per dag.

Meer op vrtnws.be

Herbeluister het interview met Peter Hespel

Herbeluister het interview met Peter Van Eenoo 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet